Najviše ocijenjenih trofeja s područja Pakraca i Lipika

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA/PAKRAC – Lovački savez Požeško-slavonske županije i ove je godine organizirao  ocjenjivanje lovačkih trofeja za lovnu sezonu 2013./2014. na dvije lokacije i to u Požegi za lovozakupnike s područja Požeške kotline, te u Lovnom uredu Pakrac za pakračko-lipički kraj. Ocjenjivanja su proveli ovlašteni ocjenjivači i to prema svim važećim pravilnicima i uputama Međunarodnog savjeta za zaštitu divljači(CIC), a nakon ocjenjivanja za sve trofeje vlasnicima su izdani trofejni listovi, zatim ocjembeni listovi ovlaštenicima prava lova, te su obrasci evidencije trofeja divljači upućeni Hrvatskom lovačkom savezu.

Od ukupno ocjenjenih 361 trofeja najviše su na ocjenjivanje prijavili članovi „Psunja“ iz Pakraca(40 trofeja), zatim LD „Fazan“ iz Pakraca(21), te LD “Košuta“ iz Pakraca i „Jelen“ iz Lipika po 19 trofeja itd. Gledajući po vrsti divljači čak u 230 slučajeva su ocijenjeni rogovi srne obične, zatim 90 kljova divlje svinje, 25 rogova jelena običnog, 13 rogova muflona itd. Zanimljivo je da na oba ocjenjivanja nisu prijavljeni lubanja i krzno divlje mačke, jazavca, lisice i čaglja.

-Broj trofeja je u porastu što potvrđuje da se dobro gospodari lovištima, a naš Savez svake godine organizira stručna predavanja iz ove tematike – kaže član Izvršnog odbora LS Požeško-slavonske županije i predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje trofeja dipl. ing. Denis Milošević.

Na ocjenjivanjima su bili trofeji iz svih društava čime su udovoljila zakonskoj obvezi.

Zlatne medalje dobili su Krešimir Šljivička iz LD „Strijela“ iz Bekteža za rogove jelena lopatara, Slavko Stožicki (LD „Papuk“ Biškupci) i Slavko Grgić(LD „Vražjak“ Požeške Sesvete)za srnu običnu, te Boris Janić(LD „Jelen“ Požega), Dražen Špoljarić(LD „Jelen“Lipik) i Hrvoje Martinović(LD „Psunj“Pakrac) za divlju svinju.

Više iz kategorije