Najviše ekološki proizvođača u Požeštini na području Čaglina i Brestovca

Autor: D.K.

PLETERNICA – Svi ekološki proizvođači ili oni koji će to htjeti postati u obvezi su proći 18 sati edukacije kako bi nakon toga dobili dokument koji je potreban pri ostvarivanju državne poticaje za takvu proizvodnju. Ovih dana Savjetodavna služba Požeško-slavonske županije, njeni stručni djelatnici, provodi intenzivne edukacije takvih poljoprivrednika i stočara koje smo na jednom takvom predavanju zatekli u Pleternici, a već na tu su temu već održane edukacije na prostorima nekoliko općina u Požeštini.

Ivan Han, viši stručni savjetnik za ratarstvo u Savjetodavnoj službi Požeško-slavonske županije

-Kako bi ostvarili i dobivanje poticaja svi oni koji se bave ekološkom proizvodnjom i koji su kao takvi upisani u upisnik u obvezi su proći edukaciju odnosno predavanja na kojima se govori o različitim temama vezanima za ekološku proizvodnju. Edukacija je besplatna i u neku ruku u obvezi jer samo uz potvrdu da su odslušali predavanja mogu podnositi zahtjeve za poticaje koji se bave tom proizvodnjom. Mi radimo na principu da  dobijemo popis ekoloških proizvođača od Agencije za plaćanje u poljoprivredi prema kojem pozivamo sve njih. Predavanja se održavanju prema mjestu stanovanja odnosno njima najbližem mjestu gdje mi to kao Savjetodavna služba organiziramo. Do sada su bila predavanja u Kaptolu, Brestovcu, Čaglinu, a evo sada i u Pleternici – rekao nam je Ivan Han, dipl.ing. agronomije, viši stručni savjetnik za ratarstvo u Savjetodavnoj službi Požeško-slavonske županije.

Predavanja su osmišljena da se na njima izvrši edukacija o jednoj kompletnoj proizvodnji, od upravljanja zemljištem, gnojidbi, plodoredu, eroziji tla do uzgoja ekoloških kultura i upotrebe onih pesticida koji su dozvoljeni. Na tim predavanjima se razgovara gotovo o svim tematikama na kojima se mogu postaviti pitanja stručnjacima kako bi dobili potrebne odgovore.

Na području Požeško-slavonske županije ima 115 registriranih eko proizvođača koji su upisani u nadležni Upisnik koji je iz 2014. godine.

Pešut Pilon viša stručna savjetnica za ratarstvo u Savjetodavnoj službi Požeško-slavonske županije za ekološku proizvodnju

-Taj broj nam govori kako je to jako veliki pomak u odnosu na 2013. godinu, a veliki je pomak u odnosu na broj ekoloških proizvođača i u 2015. godini, kako na području Požeško-slavonske županije tako i na razini RH. Pod eko proizvodnjom imamo oko tri tisuće hektara zemljišta na području Požeško-slavonske županije. Nije velika lepeza eko proizvoda, a oni najzastupljeniji su, jabuke, šljive, šipak, proizvodi od šipka, bučinovog ulja. U ekološkoj proizvodnji ima zastupljenosti i u stočarstvu, najviše ovaca i pašnjaka na kojima s napasaju ovce koje kao takve i jesu ekološke. Na području Čaglina i Pakraca ima najviše eko ovaca dok je sa eko voćnjacima područje Brestovca najveće. Sve u svemu područje Čaglina i Brestovca prednjači po broju eko proizvođača ali i samim takvim površinama istakla je Snježana Pešut Pilon viša stručna savjetnica za ratarstvo u Savjetodavnoj službi Požeško-slavonske županije za ekološku proizvodnju.

Više iz kategorije