Najveći blagdanski poklon prije 26 godina: “Bez obzira na žrtvu donijeli smo odluku da ćemo obraniti i osloboditi svoju Domovinu” /FOTOGALERIJA/

BUČJE / PAKRAC – Bilo je to prije 26 godina, na sam dan Božića 1991. godine kada su Oružane snage Hrvatske vojske, točnije pripadnici 123. brigade u sklopu Operacije “PAPUK 91” – napadne akcije “Pecaljka” postigle su veliki vojni uspjeh – oslobođeno je područje Kamenske i Mijača. Tom akcijom pripadnici 123, brigade, u kojoj je veliku zaslugu imala Diverzantska desetina 63. samostalne bojne 123. brigade predvođena tadašnjim zapovjednikom Josipom Širićem još jednom su rekli “idemo dalje”. U toj akciji “Pecaljka” u Kamenskoj je poginuo Marko Garić, pripadnik Diverzantske desetine 63. samostalne bojne 123. brigade.

Završetkom te akcije, odmah se krenulo u još jednu napadnu akciju, tada zvanu “VELEBIT” u kojoj je na današnji dan, 26.prosinca 1991. godine, oslobođeno zloglasno uporište neprijateljskih snaga na Bučju i okolnih sela na širem području. Tim akcijama 123. brigada spaja se s ostalim slavonskim brigadama 127. iz Virovitice i 136. iz Podravske Slatine. Od tog dana otvoreno je prometovanje cestovnim pravcem od Požege prema Pakracu kojim se nije moglo kretati zbog okupacije tog dijela prometnice.

Te su akcije prije 26 godina ostavile duboki trag u povijesti za Požeško-slavonsku županiju. Oslobađanjem tog dijela područja koje je bilo u sastavu bivše općine Slavonska Požega bio je najveći blagdanski poklon iz razloga jer je otklonjena još jedna opasnost koja je prijetila području Požeštine.

Branitelji, sudionici tih akcija koji su nakon 26 godina sudjelovali na oslobođenja zloglasnog uporišta neprijateljskih snaga na Bučju još jednom su ponovili da je to jedan od najsvjetlijih dana za Požeško-slavonsku županiju zapisani neizbrisivim slovima u povijesti.

Bučje je tada bilo mjesto zatočeništva hrvatskih branitelja i civila, a za njih više od 20 još uvijek se ne zna njihova sudbina i počivalište.

Počast poginulim civilima i braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su predstavnici Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar branitelja Tomo Medved, umirovljeni general i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, sa suradnicima, Policijske uprave Požeško-slavonske na čelu s načelnikom Željkom Grgićem, gradova Pakraca i Požege, Vojarne 123. brigade te sudionici u tim akcijama i preživjeli logoraši.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zahvalio se svima koji su na drugi dan blagdana Božića odvojili svoje vrijeme i prisjetili se dana stradanja, ali i oslobađanja zloglasnog mjesta i otvaranja puta prema zapadu i gradu Pakracu. Podsjetio je da se još uvijek nije vrednovalo na pravi način ratovanje u Zapadnoj Slavoniji, koje je bilo početak svih kasnijih ratnih operacija i prvo oslobođenje okupiranih teritorija RH.

-Hvala vam što ni 26. godina poslije ne zaboravljate ni žrtvu, ali i ponos i entuzijazam koji smo tada imali. Međusobno uvažavanje i poštivanje, partnerski i prijateljski odnos, očuvanje stvarnih i istinskih vrijednosti i temelja, najsnažnijeg, koji je ovdje u Bučju prije 26. godina postavila jedna generacija ljudi koja je preuzela sudbinu Hrvatske u svoje ruke. Bez obzira na žrtvu donijeli smo odluku obranit ćemo i osloboditi svoju Domovinu i to smo učinili. Današnje vrijeme pred nas stavlja nove izazove, ali s onim entuzijazmom, zajedništvom i domoljubljem koje smo imali tada, riješit ćemo uz povjerenje jedni u druge i međusobno uvažavanje i poštovanje. Previše je podjela u našem društvu – naglasio je Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar branitelja.

Slavonske su brigade HV-a, koje su bile pod koordinacijom operativne zone Bjelovar i Osijek na Zapadno- slavonskom bojištu, u prosincu 1991. godine postigle značajne uspjehe u cilju oslobođenja privremeno okupiranog područja koje su nazivali “SAO Krajine Zapadna Slavonija. Od tada je i to područje vraćeno u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske što je bio jedan od glavnih i strateških ciljeva. Borbena djelovanja i oslobađanje drugog okupiranog dijela moralo je stati iz razloga jer je tjedan dana iza akcije oslobađanja Bučja, 3.siječnja, sklopljeno Sarajevsko primirje iz kojeg se razloga nije moglo više borbeno djelovati.

U ulozi domaćina sve je pozdravio predsjednik HVIDR-e Požeško-slavonske županije Stipan Grgić koji je također naglasio kako ovakvi dani ne smiju otići u zaborav.

/Foto: Marko Krstanović/

0 Comment