Najtransparentniji u Hrvatskoj gradovi i općine s područja Požeško-slavonske županije: „Iz godine u godinu prosječna se transparentnost povećavala“

Autor: D.K.

Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Proračunsku transparentnost Institut za javne financije promatrao je i svoju ocjenu dao za period studeni 2019. – travanj 2020.

Cilj je istraživanja utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Naravno, objava pet proračunskih dokumenata na mrežnim stranicama lokalnih jedinica ne znači ni da su jedinice apsolutno proračunski transparentne, ni da su njihove vlasti apsolutno proračunski odgovorne. No, objava dokumenata je potvrda da se lokalne jedinice barem pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

Za proračunsku transparentnost u promatranom razdoblju studeni 2019. – travanj 2020. godine čiste petice dobili su u Požeško-slavonska županija, gradovi Pakrac, Požega i Pleternica te općine Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika dok je ocjena četiri upisana gradu Lipiku, a gradu Kutjevu trojka.

Prosječna proračunska transparentnost svih županija, gradova i općina mjerena objavama izvještaja o godišnjem izvršenju proračuna 2018., izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna 2019., prijedloga i izglasanog proračuna te proračunskog vodiča za građane za 2020. na njihovim mrežnim stranicama od studenog 2019. do početka travnja 2020., iznosila je 4,1 od mogućih 5. Iz godine u godinu prosječna se transparentnost povećavala, a uistinu velike razlike između prvog iz 2015. (1,8) i zadnjeg iz 2020. (4,1) ciklusa najbolje pokazuje karta D1.

Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svom području, najtransparentnija je Požeško-slavonska, a najnetransparentnije su Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek