Najšokica Marija Hrvatić, najšokac Josip Karmišević, te najšokačkiji stol Marka Štimca /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

ZAGRAĐE – Tradicionalnu 17. priredbu „Graničarsko šokačko sijelo“ organizirao je ove godine u dvorani „Kod Franje“ po prvi puta ovdašnji nogometni klub „Graničar“ nakon dugog niza kada je organizator bilo KUD Zagrađe, a okupilo se više od 200 posjetitelja i gostiju. Pokrovitelji su bili grad Pleternica i Požeško-slavonska županija.

Po tradiciji proglašeni su najšokac i najšokica, te najuređeniji stol. Titulu najšokca ponio je Josip Karmišević, najšokice Marija Hrvatić, dok je najšokačkiji stol uredila ekipa na čelu sa Markom Štimcem(svi su iz Zagrađa).

-Imali smo niz domaćih jela kao što su sir, šunka,pečenka i drugo- kazao je pobjednik Štimac, a njegov kolega za stolom David Uremović dodaje da su od djedova i baka pokupili brojne stare uporabne predmete kojima su ukrasili svoj stol.

Pozdravne riječi u ime organizatora uputio je predsjednik NK  „Graničar“ Igor Ančurovski.

-Vi ste jedinstveni i složni, čuvajte i nadalje nošnju i svoje običaje – poručila je pozdravljajući sudionike gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić. Tu su još bili župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Ferdinand Troha, načelnik kaptolačke općine Mile Pavičić, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić i drugi.

-Mlade generacije ovdje stasaju i one neće dozvoliti da nestane tradicija ovog kraja -rekao je prilikom otvaranja „Graničarskog sijela“ župan Tomašević.

Domaćini su organizirali tombolu, a za cjelovečernji zabavno-glazbeni program bili su zaduženi vrsni tamburaši „Rubato“ iz novogradiškog kraja.

/Foto: V.P./

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: