Najsestra Vesna De Marchi: Opet bih to izabrala!

Autor: S.P.

POŽEGA – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, požeški gradonačelnik Vedran Neferović primio je danas najsestru godine po izboru požeške podružnice Udruge medicinskih sestara i tehničara Vesni De Marchi  i predsjednicu udruge Jelenu Kitanović.

Medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12. svibnja u spomen na rođendan  Engleskinje Florence Nightingale, koja je u 19. stoljeću  utemeljila moderno sestrinstvo. Svake godine na ovaj dan zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i ulogu medicinskih sestara u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi.

-Kada se radi o zanimanjima koja pomažu čovjeku i ljudima koji su ih odabrali kako bi bili u jednoj humanoj misiji, to je vrijedno poštovanja i pozornosti. Zaista sam  počašćen što ste ovdje i čestatim Vam na ovom izboru. Želim Vam puno uspjeha u radu. Zdravstveni radnici koji rade u zdravstvenih ustanovama i bolnicama na području grada Požege i Požeško-slavonske županije izuzetno su bitni i uvijek kažem, uz sve ono što liječnici mogu ponuditi, toplina i odnos koji sestre ostvare s pacijentima od izuzetnog je značaja – naglasio je gradonačelnik Neferović čestitajući svojim gošćama njihov Dan.

Vesni De Marchi, najsestra godine po izboru požeške podružnice Udruge medicinskih sestara i tehničara

Sromna i pomalo samozatajna ali iznad svega radišna i odgovorna prema svom poslu gospođa Vesna De Marchi progovorila je nekoliko riječi o svom pozivu.

-Sestra sam instrumentarka, radim u operacijskim salama već 36 godina. To je moje prvo radno mjesto i ne bih ga nikada mijenjala. Specifično je, radimo u timu, ne možemo jedni bez drugih i svi smo jako sretni kada operacija prođe uspješno. Nagrada mi znači puno i daje mi podstrek da još do kraja radnog vijeka obavim zadatake uspješno – rekla je najsestra Vesna dodajući kako u danu obave između 20 do 30 operacija.

Rad u operacijskoj sali, kako ističe Vesna “rudarski posao” i pun je stresa, a koncentracija i prisebnost je uvijek potrebna.

-Puno radimo, stresno je, nema nas dovoljno i kada netko dođe vrlo brzo ode. No, ja da ponovo biram opet bih to izabrala, to se ne može naučiti u školi, nema tog gradiva u knjigama samo iskustvo i rad, ali kad jednom zavolite, to jednostavno teško ostavljate – uz smijeh dodaje Vesna.

Uz Međunarodni dan sestrinstva, sestre su bile i u vrtiću kako bi sa svojim poslom upoznale najmlađe, a  za sutra je pripremljena tradicionalna proslava, kaže predsjednica požeške podružnice  HUMS-a Jelena Kitanović.

-I službeno ćemo obilježiti ovaj datum. Ispratit ćemo pet kolegica u mirovinu – Tihomiru Pavlešić, Mihaelu Čančar, Katarinu Rakić, Katarinu Ravlić i Danica Marjanović, a sjetit ćemo se i naših pokojnih kolegica – rekla je Kitanović.

Međunarodni dan sestrinstva je prilika da se  vrijednim zdravstvenim djelatnicima još jednom široka javnost zahvali svemu učinjenom u brizi za bolesne i zaštiti zdravih ljudi.

Više iz kategorije