Najpoznatiji vinar kutjevačkog vinogorja Ivo Enjingi od Martinjskog kuma iz Dalmacije dobio na dar dres Marka Livaje [FOTOGALERIJA]

Autor: D.K.

Kao i svih ranijih godina najstariji i najpoznatiji vinar kutjevačkog kraja Ivo Enjingi obred Krštenja mošta u vino uz blagdan svetog Martina popularno Martinje imao je u svome podrumu u Hrnjevcu gdje je ugostio više od stotinu poslovnih partnera i prijatelja.

Martinjski kum je bio  Splićanin Slaven Krstić koji je svome novom kumu Enjingiju poklonio uramljeni dres hajdukovog golgetera Marka Livaje sa brojem 10, a tu su bili i potpisi svih igrača proslavljenog splitskog kluba. Iako je dinamovac Enjinigi je sa oduševljenjem primio kumov dar u znak dugogodišnjeg prijateljstva.

Kako i doliči ceremoniju Krštenja mošta vodio je jedini vinski kardinal u Hrvata Požežanin Vlado Bauer u pratnji stalnih ministranata Uroša Svitlice i Željka Pejkovića.

Nakon što je kum Slaven iz peharčeka ispio pozamašnu količinu vina i to naiskap okrenuo je pehar i njime poklopio glavu uz odobravanje sudionika fešte, a kardinal mu je uručio Kumovnicu kao trajni dokument i sjećanje na ovaj događaj, te kumov doprinos očuvanje tradicije i običaja slavonskih vinara.

-Čast mi je i zadovoljstvo biti kum u ovoj prigodi, a neizmjerno sam sretan što sam upoznao Ivu Enjingija velikog čovjeka i vinara – poručio je Slaven Krstić o svome kumu.

Uz Slavena okupilo se i desetak martinjskih kumova iz ranijih godina te su zajedno nazdravili za zdravlje i dug život domaćina Enjingija.

Tijekom večeri nastupio jer glazbeni sastav Srce bećarsko izvodeći brojne tamburaške i narodne pjesme, ali i one dalmatinskog ugođaja po želji Martinjskog kuma.

Nakon večere, kruna ovogodišnjeg Martinja bila je degustacija na kojoj se kušalo 18 vina. Riječ je o graševinama i drugim vinima od kojih se većina ne nalazi na tržištu i mnoga su nagrađivana na svjetskim, europskim i državnim manifestacijama. Međutim, nekoliko ih je prvi puta javno kušana. Posebno je bila zanimljiva graševina iz 1994. godine koja je s obzirom na starost od 28 godina zadržala osebujnost i svježinu. Većini se svidio, a posebno ženskom dijelu gostiju traminac mirisavi izborna berba iz 1999. godine. Pila su se i vina drugih godišta: 1994., 1997., 2002. i 2007. i koja se nalaze u arhivi. Na kraju vrhunska crna vina: Venje iz 2006. godine, pinot crni iz 2009. i zweigelt barik iz 1994.godine.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot