Najmlađi s područja općine Jakšić na prijemu kod načelnika Ivice Kovačevića koji ih je novčano darivao: “Nastavljamo desetogodišnju pronatalitetnu politiku” /FOTOGALERIJA/

Više od deset godina općina Jakšić potiče roditeljstvo u obiteljima i novčano potiče roditelje za svako novo rođeno dijete. Načelnik općine Jakšić dva puta godišnje upriliči prijem za najmlađe sumještane i njihove roditelje kojom prilikom ih daruje novčanim iznosom i to za prvo dijete u obitelji s 1.000, za drugo 1.500, treće 2.000, četvrto 3.000 kuna, peto 4.000 i svako sljedeće po 1.000 kuna više.

Na izmaku tekuće godine načelnik Kovačević upriličio je prijem za 22-je novorođenih i njihove roditelje. Ove godine je do sada 43-je novorođenih, a očekuje se još prinova tako da će se brojka uvećati za njih još troje do četvero.

U 2017. je bilo 42-je rođenih, a godinu prije 46-ero rođenih. Općina Jakšić je jedna od samo dvije općine u Slavonije koje još imaju pozitivni natalitet, znači više rođenih nego umrlih. Taj broj je nekada bio i veći, ali se odseljavanjem dijela mladih obitelji i broj rođenih smanjio, koji se sada zadnjih godina ustalio.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

-Ove godine očekujemo do kraja godine još nekoliko novih stanovnika općine Jakšić, pa možemo reći da je taj broj, do prosinca ove godine 43-je, sada nešto stabilniji. Za prvo dijete obitelj potičemo s 1.000 kn, za drugo 1.500 kn, treće 2.000 kn, četvrto 3.000 kuna, peto 4.000 kn i svako sljedeće po 1.000 kn više. I sljedeće godine smo u proračunu predvidjeli poticaje za roditeljstvo. Osim ovoga općina sufinancira boravak u dječjem vrtiću za svako dijete, organiziramo i razna događanja za djecu od sv. Nikole i dr., sufinanciramo prijevoz srednjoškolskih učenika. Naša pronatalitetna politika je svakako aktivna u cilju što više rođenih – rekao je načelnik Kovačević, koji najavljuje da će se i sva djeca primiti u dječji vrtić kojemu će se povećati kapacitet po potrebama.

Foto: D. Krstanović 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment