Najeminetniji stručnjaci i ove godine na simpoziju o zdravim stilovima života u organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar: „Napravimo nešto značajno za našu zajednicu“ /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Već punih 11 godina mladi požeški liječnik, specijalist internist-gastroenteorolog, odnedavno doktor znanosti, Ivan Vukoja, u Pleternici okuplja najeminentnije stručnjake iz područja različitih medicinskih znanosti u sklopu stručno edukacijskog simpozija Štamparovi dani. Radi se o trodijelnom stručnom skupu i tradicionalnim etapama koje obuhvaćaju satelitski simpozij Budi cool, ne budi bully što za cilj ima podizanje svijesti osnovnoškolske djece o međuvršnjačkom nasilju, oblicima nasilja, posljedicama nasilja te stjecanju poželjnih oblika ponašanja. Drugi dio stručnog skupa – simpozija posvećen je javnozdravstvenim aktivnostima u kojoj su educirani studenti i mladi liječnici mjerili krvni tlak, lipide i glukozu u krvi stanovnicima općine Velika, dok je u okviru treće etape Štamparovih dana održan simpozij pod nazivom Zdravi stilovi života, i to 7. prosinca 2019. godine u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica.

Ostaje veliko pitanje je li se mogao na jednom mjestu okupiti toliki broj eminentnih stručnjaka iz različitih područja. Među nazočnima na simpoziju su bili, akademici, profesori, znanstvenici, liječnici specijalisti i brojni drugi koji su dali svoj doprinos kako bi 11. Štamparovi dani bili što uspješniji i za još jednu stepenicu na višoj razini.

Između ostalih su bili, akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr.sc. Mate Car, pomoćnika Ministra zdravstva RH, prof.dr.sc. Borislav Miličević, dekan Veleučilišta u Požegi i izaslanika prorektora Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku i dekana Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku, prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ispred Znanstvenog odbora te ravnateljicu Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Midhat Jašić predsjednik međunarodnog organizacijskog odbora, dr.sc. Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku, doc.dr.sc. Mile Marinčić, dekan Visoke škole Ivanić Grad, dr. Danko Relić, dopredsjednika Hrvatskog društva mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora, doc.dr.sc. Hrvoje Budinčević, predsjednika Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara, ravnatelji zdravstvenih ustanova i njihovi izaslanici iz Hrvatske, Srbije i BiH. i drugi.

Ovogodišnji organizatori simpozija o zdravim stilovima života su Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar zajedno s Europskim udruženjem za higijensko inženjerstvo i dizajn (EHEDG) , Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Osijeku, Veleučilištem u Požegi, Zavodom za javno zdravstvo i Domom zdravlja Požeško-slavonske županije te brojni drugi partneri.

dr. sc. Ivan Vukoja, glavni organizator i predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar

-Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar jučer je dobila i nagradu grada Pleternice povodom deset godina naših aktivnosti, pri čemu posebno čestitam vodstvu grada Pleternice jer su prepoznali javnozdravstvene aktivnosti koje udruga provodi kontinuirano na širem području Pleternice ali i Požeško-slavonske županije. Sukladno tome i 11. po redu simpozij okupio je, kao i prethodnih godina eminentne stručnjake te brojne studente uz brojne javnozdravstvene aktivnosti od mjerenja tlaka i glukoze stanovnicima na području općine Velika i odličnog jučerašnjeg skupa sa stručnjacima iz područja endosonografije koji je održan u Općoj županijskoj bolnici Požega do današnjeg kongresa “Zdravi stilovi života” koji je okupio vrh stručnjaka koji se pak bave problemima javnog zdravstva. Doprinos ovog simpozija je ponajprije što Požeško-slavonska županija ima jedan od boljih odaziva na nacionalne preventivne programe. Naravno, to nije isključiv doprinos simpozija, to su i aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo, ali to je nešto što je mjerljivo i da se sve aktivnosti mogu tako mjeriti imali bi mjernu jedinicu javnozdravstvenih aktivnosti koja bi se mogla primijeniti u Republici Hrvatskoj – naglasio je dr.sc. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Sudionike simpozija i brojne uzvanike prigodnim riječima pozdravio je i predsjednik Organizacijskog odbora dr. Deni Rkman.

dr. Deni Rkman , predsjednik Organizacijskog odbora

-Štamparevi dani pružaju studentima i mladim liječnicima uvid kako se može javno zdravstvo provesti u svakodnevnom životu. Danas imamo priliku čuti uvažene profesore koji će pričati o temama bitnim za život zajednice i svakako je važno da upravo s njima na jednom mjestu te teme i raspravimo. Jer, naposljetku, najbitnije je da slijedimo tekovine koje je Andrija Štampar pokrenuo te da izađemo iz svojih comfort-zona, iz svakodnevnih okruženja i probamo doprinijeti i napraviti nešto značajno za našu zajednicu – rekao je Rkman.

Dobrodošlicu okupljenima izrazila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić koja je naglasila kako je je čast sve nazočne pozdraviti u gradu Pleternici koji sljedeće godine obilježava 750 godišnjicu od prvog spomena i gradu koji je svih ovih godina.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice

-Iskrena zahvala Udruzi narodnog zdravlja za sve aktivnosti i promicanje imena i djela dr. Andrije Štampara. Kako je Pleternica u TOP 10 gradova po povlačenju sredstava iz EU vjerujemo kako ćemo naš projekt uređenja rodne kuće dr. Štampara koji smo pokrenuli i za koji smo u ovoj godini osigurali sredstva za izmjenu krovišta, nastaviti u sljedećoj godini i doći do realizacije ideje da tamo bude Memorijalni centar dr. Andrije Štampara – naglasila je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović koji je u svom obraćanju naglasio kako je grad Pleternica proslavila svoj dan i to kao grad inicijative.

Vedran Neferović, zamjenik požeško-slavonskog župana

-Ovih 11 godina upravo ovog stručnog skupa, kojeg je začetnik dr.sc. Ivan Vukoja, pokazatelj je da je ta inicijativa pronašla široku inicijativu različitih primjena u ovom gradu. Andrija Štampar je jedan od simbola ovog kraja i jedna vrijednost. Duboko sam uvjeren da će se sve to nastaviti i u buduće te da sadašnji predsjednik neće imati problema da ostane na toj funkciji kako bi nastavio sve započete ideje širiti. Vama svim dragim gostima imamo ovdje što ponuditi bilo da se radi o prezentacijama naše sredine ili o stručnim skupovima kao što je to ovaj danas – rekao je Neferović.

doc. dr. sc Mate Car, pomoćnik ministra zdravstva

Na simpoziju se obratio i pomoćnik ministra zdravstva doc. dr. sc Mate Car. Simpozij je otvorila akademkinja Vida Demarin, a glavne teme ovogodišnjeg simpozija su Bioetika i zdravstvena ekonomika, Kardio i cerebrovaskularna oboljenja, Pankreatobilijarna oboljenja, Kineziologija i kineziterapija te Poremećaji prehrane.

akademkinja Vida Demarin

Simpozij je organiziran u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Europskom udrugom za higijensko inžinjerstvo i dizajn (EHEDG), Prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Osijeku, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Osijeku, Kliničkim bolničkim centrom Osijek, Općom županijskom bolnicom Požega, Društvom za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja. Suorganizatori su bili Panonski institut za narodno zdravlje, Međunarodni institut za zdravlje mozga, Tehnološki fakultet Tuzla, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatski liječnički zbor – podružnica Osijek, Zavod za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije, Zavod za javno zdravlje Subotica, Dom zdravlja Požeško – slavonske županije, Zavod za hitnu medicinu Požeško – slavonske županije, Zavod za hitnu medicinu Požeško – slavonske županije, Veleučilište u Šibeniku, Veleučilište u Požegi, Visoka škola Ivanić-Grad, Dom zdravlja Tomislavgrad, Udruga za neuropsihijatriju, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara, Hrvatska udruga medicinskih sestara – Požega, Hrvatska udruga medicinskih sestara – Požega, Sekcija mladih Hrvatskog gastroenterološkog društva i Hrvatska mreža za suvremenu biomedicinu i zdravstvo.

Foto: D. Mirković [FAG id=269527]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek