Najbolju „slaninsku ružu“ ispekli veterani NK Kaptol /FOTOGALERIJA/

Autor: V.P.

KAPTOL – Tjednik KRONIKA požeško-slavonska u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola organizirao je još jednu u nizu gastro-etno manifestaciju na prostoru Požeštine. Ovaj puta održan je 2. „Festival slanine i vina Slanvin“, natjecanje majstora u pečenju slanine na koje se odazvalo ukupno 25 ekipa sa šireg područja Slavonije iz susjedne Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije. Vrsne majstore a prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine, privuklo je ovo interesantno natjecanje, u kojemu su natjecatelji od table slanine trebali pripremit najljepšu i najukusnije „slaninsku ružu“.

 – Cilj ove gastro manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. Festival je okupio ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Uz majstore sa šireg područja Slavonije, svim posjetiteljima, kojih je ove godine bilo zaista puno, na izbor su imali kušanje ali i sudjelovanje u ocjenjivanju ponajboljih vina, sa 10. međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina Vinokap 2017. – istakao je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska napominjući da su se prošle godine natjecale 23 ekipe.

Svoju podršku natjecanju dao je osobno nazočan cijelo vrijeme manifestacije požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kojega se posebno dojmila slika 25 „slaninskih ruža“ na vatri koje su strpljivo pekli članovi ekipa, te dao i novi prijedlog, da se u natjecanje uključe ekipe općina i gradova, te županije, te pokaže kulinarsko umijeće čelnika lokalne uprave i samouprave. – Zaista mi je drago i županija će uvijek podržati ovakve gastro i etno manifestacije koje slave našu baštinu, našu autohtonu hranu, proizvode naših OPG-a, kao i ovdje gdje je sva slanina koja se peče porijeklom s našeg OPG-a Hruška iz Bjeliševaca. Smatram da mi moramo pokazati što sve imamo, koju kvalitetu proizvoda imamo i to sve ponuditi tržištu kroz turističke pakete, dovesti goste i ponuditi im svoje proizvode ovdje kod nas na kućnom pragu. Za to nam treba daleko više smještajnih kapaciteta, i županija upravo radi na tome da se poveća broj smještajnih kapaciteta, ja bih bio zadovoljan da se oni udesetorostruče nego što ih je danas – istakao je župan Tomašević, koji je obišao sve ekipe koje su pekle slaninsku ružu, ali i „Slanvin vašar“ na kojemu su svoje proizvode, od OPG-a do obrtnika i kućne radinosti iz tri slavonske županije ponudili na prodaju, od suhomesnatih proizvoda, sireva, meda, suhog voća, pekmeza, kolača, do suvenira, zlatoveza, rubine, proizvoda od drveta, nakita, do antikviteta.

Stručni ocjenjivački sud ove godine imao je još teži zadatak, jer su po izjavi nekih članova ekipa u međuvremenu trenirali tehniku pečenja slaninske ruže po ovom principu, od većeg komada slanine. Na kraju je to i bio recept uspješnostio, te su oni koji su prošle godine samo gledali natjecanje iz prikrajka ove godine prijavili nekoliko ekipa i uspjeli pobijediti. Tako su brončanu plaketu osvojili lovci, Lovačkog društva „Vepar“ iz Kaptola, srebrnu plaketu ekipa DVD Kaptol koji su se posebno izvještili u pripravi, pa čak doveli i konzultanta na svoj štand koji ima veliko iskustvo u pripremanju suhomesnatih proizvoda, a zlatnu plaketu osvojila je brojna ekipa NK Kaptol – veterani. Najfotogeničniju slaninsku ružu pripremila je Katica Martinaš iz Drage koja kaže: – Bilo mi je zaista teško jer sam skoro zadnja krenula s pečenjem. Nije bilo jednostavno jer sam imala i tehničkih problema, vrtila sam a slanina je malo proklizavala na štapu. No uspjela sam ju ispeći da bude baš lijepa ali i sočna. Pogledajte samo koliko ima posjetitelja na mom štandu, svi žele isprobati moju slaninu – istakla je Katica vrlo ponosno i hrabro na glavnoj pozornici primajući plaketu najfotogeničnije slaninske ruže.

Organizatori su pripremili za ekipe i potrebnu slaninu, štap i vatru, kruh za degustaciju, pa je trebalo samo dosta dobre volje i strpljivosti, no za onako pregrijane od vatre pripremljeno je i dosta vinske kapljice, ponajboljih vina, njih 158 vrsta koja su sudjelovala na 10. Međunarodnom natjecanju Vinokap. Svi ponosni vlasnici su dobili zaslužene plakete, vinarija Ivice Peraka uz zlatne plakete i titulu šampiona natjecanja, a svi posjetitelji su se mogli staviti u ulogu kušatelja, sommeliera i ocjenjivača, te sami ocijeniti vina. Ne znajući koja vina ocjenjuju, tek nakon donošenja svojih ocjena mogli su vidjeti koju ocjenu je to vino dobilo i na službenom ocjenjivanju.

Festival slanine i vina, 2. „Slanvin“ održan je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, općine Kaptol i grada Pleternice, a plakete najboljima uručili su načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, predsjednik ocjenjivačke komisije Vjenceslav Hruška, glavni urednik tjednika Kronika Vladimir Protić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Uz odličnu svirku TS Paori nakon proglašenja pobjednika ispred pozornice sudionici su se uhvatili u slavonsko kolo. Dugi bećarac u kolu odveo je manifestaciju u večernje sate.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek