Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Najavljena 44. Kulenijada i Ivanjski krijes u Požegi: ʼUvijek smo se ponosili svojom tradicijom i običajima te kulturno-povijesnom baštinomʼ

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: S.P.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Najavljena 44. Kulenijada i Ivanjski krijes u Požegi: ʼUvijek smo se ponosili svojom tradicijom i običajima te kulturno-povijesnom baštinomʼ Požega.eu | Najavljena 44. Kulenijada i Ivanjski krijes u Požegi: ʼUvijek smo se ponosili svojom tradicijom i običajima te kulturno-povijesnom baštinomʼ

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: S.P.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Turistička zajednica Grada Požege i ove je godine organizator „Kulenijade“, manifestacije koja više od četiri desetljeća slavi slavonski suhomesnati specijalitet te Ivanjskog krijesa, požeškog vatrenog pozdrava ljetu. Dvije tradicionalne manifestacije i ove će godine svojom autentičnom prepoznatljivošću postaviti Požegu na kartu privlačnih turističkih destinacija.


Ivanjski krijes zagrijat će nam i osvijetliti Slavonsku Atenu 21. lipnja, a najstarija i jedna od najpopularnijih manifestacija pikantnog okusa, požeška Kulenijada, ove će godine majstore i gurmane okupiti 28. i 29. lipnja. Tradicija je to koja ima višestruki značaj, jer baš je tradicija dio požeškog identiteta i čvrsti temelj za nove turističke priče i dosege, najavili su direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda i gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.
“Požega se uvijek ponosila tradicijom i svojom kulturno-povijesnom baštinom, svojim običajima. Tradicijom koja je Požegu možda i najbolje obilježila kroz povijest. Zato je lijepo da se čuva i ovaj običaj, tradicija vezana uz Ivanjski krijes i Kulenijadu. Jer, ono po čemu je Požega kao jedan od autentičnih centara Slavonije između ostalog poznata jesu upravo naša vina i kulin koji je, kroz sve ove godine održavanja “Kulenijade”, postao pravi brend. Sve više je proizvođača, kvaliteta je sve bolja i Grad Požega podržava ovu manifestaciju, ljude koje se bave tim poslom. A naša Turistička zajednica na čelu s gospođom Mirnom Šimunović Svobodom, s vama medijima, trudi se održati tu manifestaciju vidljivom. Pozivam sve naše građane i naše goste da se pridruže ovim događanjima koja su blisko pred nama.” rekao je gradonačelnik Glavić.


S bogatim programom koji nas očekuje u tim lipanjskim danima, upoznala je direktorica Mirna Šimunović Svoboda. Vatreno, pikantno, sadržajno za svaki ukus i onaj gastronomski i onaj kulturološki – okosnica je svih zbivanja. Prva manifestacija koja je pred nama je Ivanjski krijes 21. lipnja. Ta manifestacija ima bogatu tradiciju kojom Požežani svake godine simbolično obilježavaju dolazak ljeta. “Tako će biti i ove godine. Program ćemo započet kasnije nego prijašnjih godina i to u 20,00 sati na Trgu Svetog Trojstva nastupom svih požeških plesnih škola, studija i klubova. Od 21,00 sat sa plesnim hitovima predstavit će se DJ Topa, dok u 21,30 sati polazi povorka povijesnih postrojbi koja će i ove godine sudjelovati u paljenju Ivanjskog krijesa. I ove godine nositelj organizacije je Povijesna postrojba Gradska straža Požega s četiri gostujuće postrojbe. Nakon što zapalimo Ivanjski krijes zabavljat će nam popularni Joško Čagalj Jole.” najavila je Mirna.


Najstarija manifestacija te vrste u Hrvatskoj, 44. Požeška Kulenijada ove godine održat će se 28. i 29. lipnja. Prvi dio ovogodišnje Kulenijade održat će se 28. lipnja na imanju Zlatni Lug gdje će, uz ocjenjivanje uzoraka biti organizirana i edukacija za sve proizvođače. “Već sada smo zadovoljni interesom i prijavama proizvođača. Po prvi puta imamo već sada prijavljen kulen iz Vodica, znači popularni smo i na području Dalmacije. Vidjet ćemo kakvi su njihovi kuleni, a drago nam je da su se i oni odlučili sudjelovati na našoj manifestaciji, ” naglasila je Mirna. Prvu večer bit će i već tradicionalno proglašenje šampiona Kulenijade, ove godine uz pratnju tamburaškog sastava Satir. Sutradan, u subotu 29. lipnja građani i posjetitelji imat će priliku kušati natjecateljske kulene u Šetališnoj zoni gdje će ponudu obogatiti sajam domaćih proizvoda i rukotvorina naziva ”Zlatno ljeto tradicije”, a sve uz nastup tamburaškog sastava De Gotho.
“Pozivam sve naše sugrađane, prijatelje, goste, posjetitelje da nam se pridruže na ovim manifestacijama. Vjerujem da će doista biti za svakog ponešto.” zaključila je direktorica Šimunović Svoboda.
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo