Najava proslava visokih obljetnica požeških Trenkovih pandura

Autor: S.P./D.K.

POŽEGA – Jedna od najaktivnijih udruga u Požeško-slavonskoj županiji, Povijesna postrojba Trenkovi panduri, ove godine obilježava 20. obljetnicu osnutka, 10. obljetnicu samostalnog rada i 276. obljetnicu osnutka Trenkove pandurske regimente.

To će se obilježavanje održati 26. i 27. kolovoza 2017. uz visoke goste – povijesne postrojbe iz Hrvatske i inozemstva te povjesničare sa Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, najavili su predsjednik Trenkovih pandura Vladimir Potnar i njegovi suradnici Emil Petošić.

Povijesna postrojba Trenkovi panduri od 1997. godine djeluje u sastavu Gradske glazbe „Trenkovi panduri“, a članovi glazbe su ujedno bili i članovi povijesne postrojbe. Iz sastava glazbe postrojba se odvojila 2007. godine i počinje samostalni rad ispunjen brojnim i značajnim zbivanjima i aktivnostima kojima ovi zaljubljenici u vojnu povijest i tradiciju uspješno promoviraju svoj grad i zavičaj širom Hrvatske ali i inozemstva.

-Povijesna je postrojba od samog početka samostalnog rada u vrlo kratkom vremenu okupila kvalitetne članove, izrađene su prepoznatljive odore, a osim odora postrojba je došla u posjed 14 originalnih kubura koje su nosili Trenkovi panduri te 11 sablji karabela, koje je pandurima poklonio Grad Požega. Od tada do danas, postrojba svake godine bilježi sve bolje rezultate – naglasio je predsjednik udruge Vladimir Potnar, podsjećajući na desetljeće ispunjeno radom i postignućima.

-U godini kada bilježimo visoke obljetnice, možemo reći kako su svi članovi naše udruge do sada uložili jako puno truda i rada, odricanja i svoga novca kako bi promovirali Trenkove pandure i grad Požegu. U deset godina rada udruga bilježi 498 aktivnosti u zemlji i 22 aktivnosti izvan granica Republike Hrvatske. Izvan granica Hrvatske udruga je gostovala u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, Češkoj i Bosni i Hercegovini. Danas brojimo 15 aktivnih članova i tri počasna člana, kvalitetni članovi su najbitniji čimbenik rada ove udruge – dodao je Potnar.

Povijesna postrojba danas je smještena u svom prostoru, na adresi Sokolova 7 u Požegi, unutarnji prostor članovi su uredili dobrovoljnim radom u 38 radnih akcija. Godine 2012. postrojba je uredila i Pandurski vinski podrum s arhivom, a članovi postrojbe osim povijesti Trenkovi pandura uspješno njeguju i bogatu povijest 53. pješačke pukovnije, postrojbe koja je proizašla iz Trenkovi pandura, a riječ je o postrojbi s najdužim trajanjem u Hrvatskoj vojnoj povijesti do danas – do 1756. do 1918. godine. Udruga je 2014. godine uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Požege izradila i časničku odoru 53. pješačke pukovnije.

Kao udruga, današnji Trenkovi panduri teže prikupljati i iznositi točne povijesne činjenice o svojim slavnim povijesnim prethodnicima, a i u tome su već postigli značajne rezultate, ponajviše uz pomoć svog počasnog člana dr. sc. Alexandra Buczynskog s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba.

-Ove godine napravili smo i intelektualnu zaštitu imena “Trenkovi panduri” koja vrijedi sljedećih deset godina. Zahvaljujući dr.sc. Buczynskog, došli smo do točnih podataka koliko je pandura iz kojeg mjesta bilo, njihova imena i prezimena te broj godina koliko su služili u pandurskoj regimenti, a imamo i kopiju pisma koje je barun Franjo Trenk uputio carici Tereziji tražeći da Trenkovi panduri pređu iz iregularne u regularnu postrojbu, što je carica i odobrila. Udruga teži razjašnjavanju točnih povijesnih podataka o Trenkovim pandurima. Znamo kako se o pandurima jako puno pisalo, ali u tim pisanim tragovima ima puno netočnih i izmišljenih podataka. Kao udruga težimo iznositi točne povijesne činjenice i vjerujem kako smo na pravom putu. Udruga ima svoje jasne ciljeve i planove za buduće vrijeme, a ulaskom udruge u Europski savez, otvaraju nam se vrata cijele Europe i pred nama je čast ali i pravi izazov i odgovornost, iskoristiti to na pravi način kako bi našu Požegu i Trenkove pandure predstavili u zemljama EU – rekao je Potnar zahvaljujući svim članovima na vrijednom volonterskom radu, ali i Gradu Požegi, Ministarstvu kulture te sponzorima i prijateljima koji su tijekom godina pružali neophodnu financijsku potporu.

Obilježavanje obljetnica održat će se 26. i 27. kolovoza 2017. godine uz goste, povijesne postrojbe iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bakra, Varaždina, Kostela, Križevaca, Čakovca, Đurđevca, Gospića, i Karlovca, rekao je član udruge Emil Petošić.

-Obilježavanju će se pridružiti 12 povijesnih postrojbi i to Zrinska garda iz Čakovca, Keglevićeva straža iz Kostela, Gradska straža iz Bakra, Đurđevački graničari “Picoki” iz Đurđevca, Karlovačka građanska garda, Lička pukovnija iz Gospića, Varaždinska građanska garda, Varaždinski husari, Križevačka djevojačka straža, Hajdučka družina Mijat Tomić iz Tomislavgrada (BiH), a iz Beča dolaze predstavnici Saveza Europskih vojnih postrojbi predvođeni počasnim predsjednikom saveza general-majorom Helmut A.J. Eberl i članovi povijesne postrojbe austrijske mornarice iz Beča – najavio je Petošić.

O programskim aktivnostima govorio je tajnik udruge Kristijan Perković koji je naglasio kako program počinje dolaskom gostiju 26. kolovoza do 16,00 sati u Požegu, a u 17,00 sati u knjižnici Gimnazije predviđeno je stručno predavanje o temama vezanim uz povijest Trenkovih pandura koje će održati povjesničari s Hrvatskog instituta za povijest.

-U nedjelju, 27. kolovoza u 10,00 sati održat će se prijem povijesnih postrojbi kod gradonačelnika Darka Puljašića, u 10,35 predviđeno je polaganje vijenaca na Trgu 123. brigade, a u 11,00 sati je sveta misa dok će u 18,00 sati povijesne postrojbe sudjelovati u festivalskoj povorci i otvaranju Aurea festa. U 19,15 smotru povijesnih postrojbi izvršit će gradonačelnik Puljašić – najavio je tajnik Perković dodajući kako očekuju i veliki broj građana koji će s njima proslaviti visoke obljetnice.

 

Više iz kategorije