Nagrada za životno djelo Ćiri Gašparcu, godišnje nagrade “Vili Velebita“, “Vinokapu“ i T. Stokiću, a Povelju zahvalnosti Glazbenoj školi Pakrac /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Dan Požeško-slavonske županije i 807. obljetnica njenog prvog spomena proslavljeni su svečanom sjednicom Županijske skupštine kojom prigodom je sudionike pozdravio dosadašnji predsjednik skupštine Marijan Aladrović, a među visokim gostima i uzvanicima bili su Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, zatim Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu imovine, pomoćnici ministra regionalnog razvoj Davor Huška i Damir Jelić, brodski i karlovački župani Danijel Marušić i Ivan Vučić, koprivnička županica Sanja Bošnjak, gradonačelnici i načelnici općina, predstavnici HV, MUP-a i braniteljskih udruga, gospodarstvenici i drugi. Obratio im se požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Nažalost u nekim područjima naše županije koja su najviše stradala u Domovinskom ratu još i danas možemo vidjeti ruševine, ali činimo sve kako bi ovoj našoj županiji vratili sjaj. Požeško-slavonska županija ima ogromne mogućnosti za razvoj od poljoprivrede, prehrambene, drvne i metalne industije do turizma zbog čega su joj Rimljani i dali naziv Zlatna dolina.Mi u županiji svjesni smo da razvoj županije nije ostvariv bez povezivanja znanosti i gospodarstva i na tome se intenzivno radi. Požeško-slavonska županija kao osnivač srednjih škola radi na novom modelu Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi prema kojem će učenici koji završe svoje srednjoškolsko obrazovanje biti spremni za vođenje svojih obiteljskih gospodarstava – rekao je između ostalog župan Tomašević dodajući kako županija vodi i brigu o zdravlju svojih stanovnika kroz zdravstvene institucije, bolnice, domove zdravlja, Zavod za javno zdravstvo i dr.

-Najbitinije za razvoj požeško-slavonskog kraja je riješiti prometnu povezanost i izoliranost. Brza cesta odnosno izlaz na autocestu je ključ razvoja, i moram reći kako sam iznimno ponosan što je u tijeku ishođenje lokacijske dozvole, a prije nekoliko dana projektanti su u Požeško-slavonskoj županiji predstavili trasu kojom će brza cesta ići i nadam se vrlo brzom početku radova – dodao je župan koji je zahvalio svim gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, obrtnicima i radnicima na trudu i zalaganju kako bi na što bolji način uzvratili sve dobro za svoj kraj u kojem žive.

U ime svih župana čestitke je uputio brodsko-posavski župan Danijel Marušić, a obratio se i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Andrej Plenković, premijer Vlade RH

-Projekt „Slavonija“ za mene nije bio dilema jer nam je cilj  unaprijediti naše pojedine krajeve, identificirali smo sve što ćemo poduzeti za ravnomjerni razvoj države, te pomogli boljitku sela i poljoprivrede, gospodarstva i poduzetništva, kao i poboljšanju prometne povezanosti – istakao je premijer Plenković. Dodao je da je cilj iznaći mogućnosti kako bi ljudi ovdje ostali živjeti i imali bolju životne uvjete pri čemu uz državne sredstva dolazi potpora EU.

-Tražimo rješenja za brzu cestu, oporavak tvrtki Orljava i Zvečevo, te zaštitu od poplava,a ovaj kraj ima izglednu budućnost u turizmu zbog vinarstva, prirodnih ljepota i festivala – kazao je na kraju Plenković dodavši da se iskoraci očekuju u obrazovnom i zdravstvenom sustavu.

Uslijedilo je uručenje županijskih priznanja. Povelja zahvalnosti pripala je Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac,  godišnje nagrade Tomislavu Stokiću, zapovjedniku DVD Lipik, Udruzi vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola, kao i Ličkom zavičajnom društvu „Vila Velebita“ iz Požege, dok je nagradu za životno djelo dobio poznati pjevač Boris Ćiro Gašparac, koji se zahvalio u ime nagrađenih.

Svečanoj sjednici na kojoj su u glazbenom dijelu nastupili Ćiro Gašparac, mladi solista Blaž Galojlić, Mješoviti zbor Glazbene škole Požege i TS „Zlatna dolina“, prethodilo je polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima Požeštine.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek