Naglasak je na ekološku proizvodnju koja brani upotrebu nekih zaštitnih sredstava, a zamjene nema /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Pri kraju kalendarske godine Udruga poljoprivrednika Požeško-slavonske županije Ledina okupila je svoje članove, odazvao se značajan broj od ukupno njih 70, a pozdravio ih je predsjednik Mario Glavaš istakavši da je 2022. bila u konačnici dobra s obzirom da je porasla potražnja za poljoprivrednim proizvodima. U Ledinu su uključeni ratari, stočari i povrtlari, a iz njenih redova osim Glavaša još su Branko Pilaš i Nataša Abramović, članovi Hrvatske poljoprivredne komore tako da su uključeni u sva zbivanja naše poljoprivrede.

-Sve je već naglasak na ekološku proizvodnju što je u našim uvjetima teško pratiti jer se zabranjuje upotreba nekih zaštitnih sredstava, a zamjenskih nema – kazao je Glavaš i dodao da je ulazak u Schengenski prostor zasigurno dobar za poljoprivredu jer se olakšavaju plasman proizvoda i nabava repromaterijala.

Udruga surađuje sa proizvođačima sjemena i zaštitnih sredstava s kojima se organiziraju stručna predavanja za članove, te sa osječkim fakultetom radi testiranja prskalica i drugog.

-Godina iza nas je obilježena pandemijom korona virusa i ratom u Ukrajini što je dijelom pozitivno jer je porasla potražnja za hranom, no došlo je i do značajnog rasta cijena zaštitnih sredstava i ostalih potrepština tako da je ključno bilo u kojem trenutku se svaki poljoprivrednik odlučio za kupovinu tih potreba, ali i prodaju proizvoda – ističe Mario Glavaš.

Izrazio je bojazan da bi iduća godina mogla biti teška jer se u nju ulazi sa visokim troškovima proizvodnje i padom cijena poljoprivrednih proizvoda tako da će za svakog proizvođača i nadalje biti presudna pravovremena odluka ponaosob tim prije što ovaj kraj nema skladišnih kapaciteta za ove proizvode pa se moraju brzo riješiti ubranog prinosa.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek