Požega.eu

Nadzire li se napokon kraj epidemije? Novi soj korona virusa nam ulijeva veliku nadu!

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Leon Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Nadzire li se napokon kraj epidemije? Novi soj korona virusa nam ulijeva veliku nadu! Požega.eu | Nadzire li se napokon kraj epidemije? Novi soj korona virusa nam ulijeva veliku nadu!

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Leon Tomić

Stižu nam sjajne i ohrabrujuće vijesti vezano za nove sojeve korona virusa. Naime u Omikron varijanti mnogi liječnici vide kraj ove muke sa epidemijom. To je soj koji se brzo širi ali ne napada pluća i donosi sa sobom blaže simptome.

Nakon što smo prošli razno razne mutacije virusa, sve od Alfe koja se razvila još u prosincu 2020. u Velikoj Britaniji, pa do nikad "smrtonosnije" varijante Bete koja se javlja u istom vremenu ali u Južnoj Africi. Nakon toga novi "alfabet" soj zvan Gama koji se razvija u Brazilu, pa nakon njega i Delta koja je izbila u Indiji i zarazila preko 50% njihovog stanovništva, ali evo ga izgleda kako nam napokon dolazi spas.

Novi soj otkriven u studenom prošle godine zvan Omikron brzo se proširio svijetom. Proglašen je ujedno i soj koji se najbrže širi te čak nekim slučajevima zaobilazi i cijepljene osobe. Brzi antigenski testovi također teško ga prepoznaju, ali pozitivne vijesti su što je više nalik prehladi.

Simptomi kod ljudi koji su dobili Omikron najčešće su: grebanje i bol u grlu, curenje nosa i blaga temperatura. Ne napada pluća i nije toliko opasan kao prošle varijante zaključuju stručnjaci.

Ovo su svakako dobre vijesti s obzirom da bi svi mogli steći imunitet uz blaže simptome pa bi se tako mjere uskoro mogle ukidati. Velika Britanija prva je složna u tome i smatra kako će svakog časa ovoj epidemiji doći kraj, te će ona postati slično kao gripa, a cijepljenje neće biti obavezno.

Dodajmo još informaciju kako obiteljski liječnici od danas počinju sa brzim testovima, koji ukoliko pokažu da je osoba pozitivna omogućuju covid putovnicu unutar granica RH.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.