Nadzire li se napokon kraj epidemije? Novi soj korona virusa nam ulijeva veliku nadu!

Autor: Leon Tomić

Stižu nam sjajne i ohrabrujuće vijesti vezano za nove sojeve korona virusa. Naime u Omikron varijanti mnogi liječnici vide kraj ove muke sa epidemijom. To je soj koji se brzo širi ali ne napada pluća i donosi sa sobom blaže simptome.

Nakon što smo prošli razno razne mutacije virusa, sve od Alfe koja se razvila još u prosincu 2020. u Velikoj Britaniji, pa do nikad “smrtonosnije” varijante Bete koja se javlja u istom vremenu ali u Južnoj Africi. Nakon toga novi “alfabet” soj zvan Gama koji se razvija u Brazilu, pa nakon njega i Delta koja je izbila u Indiji i zarazila preko 50% njihovog stanovništva, ali evo ga izgleda kako nam napokon dolazi spas.

Novi soj otkriven u studenom prošle godine zvan Omikron brzo se proširio svijetom. Proglašen je ujedno i soj koji se najbrže širi te čak nekim slučajevima zaobilazi i cijepljene osobe. Brzi antigenski testovi također teško ga prepoznaju, ali pozitivne vijesti su što je više nalik prehladi.

Simptomi kod ljudi koji su dobili Omikron najčešće su: grebanje i bol u grlu, curenje nosa i blaga temperatura. Ne napada pluća i nije toliko opasan kao prošle varijante zaključuju stručnjaci.

Ovo su svakako dobre vijesti s obzirom da bi svi mogli steći imunitet uz blaže simptome pa bi se tako mjere uskoro mogle ukidati. Velika Britanija prva je složna u tome i smatra kako će svakog časa ovoj epidemiji doći kraj, te će ona postati slično kao gripa, a cijepljenje neće biti obavezno.

Dodajmo još informaciju kako obiteljski liječnici od danas počinju sa brzim testovima, koji ukoliko pokažu da je osoba pozitivna omogućuju covid putovnicu unutar granica RH.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot