Na svaku kunu izvornog proračuna grada Pleternice dolazi 15 kuna EU sredstava, a sada se provode 22 europska projekta

Autor: DK

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna gradovi su prošle godine iz europskih fondova povukli više od 314 milijuna kuna što je triput više nego 2017. godine kad je povučeno nešto više od 89 milijuna kuna. Prošle su godine gradovi ugovorili čak 10 puta više projekata nego 2015., a projekcije za ovu godinu pokazuju daljnji rast.

Tako je u 2017. godini rekorder bio Lipik s povučene 233 kune po stanovniku, a više od 100 kuna je ostvario tek 10 najuspješnijih gradova. U 2018. brojke su udeseterostručene pa je rekorder grad Komiža s 2.505 kuna ostvarenih EU sredstava po stanovniku. Slijede Pleternica s ostvarenih 1.222 kune po stanovniku, Lipik s 1.157 te Opuzen s 1.117 kuna. U prvih 10 su još Grubišno Polje, Nin, Otok, Pazin, Hvar i Prelog.

Gledajući po udjelu u ukupno ostvarenim sredstvima svih gradova, prošle je godine najuspješnija bila Rijeka s udjelom većim od 10 posto. Na drugom je mjestu Osijek, a potom slijede Pleternica, Petrinja, Virovitica, Vukovar, Požega, Koprivnica, Šibenik i Zadar.

Riječ je o nekonsolidiranim podacima Ministarstva financija iz kojih su vidljiva samo EU sredstva koja su gradovi direktno ili indirektno ostvarili kao nositelji projekata, ne i oni koje su ostvarili njihove ustanove i poduzeća ili sami gradovi kao partneri na projektima. Stoga je realno da je iznos ostvarenih sredstava u dijelu gradova i veći.

U petogodišnjem razdoblju najuspješniji su Ludbreg i Zadar. Ludbreg je na prvom mjestu kada se gleda prosjek ostvarenih sredstava – povlačio je prosječno 554 kune po stanovniku godišnje. Na drugom mjestu su Križevci s prosjekom od 437 ostvarenih kuna kroz pet godina, a slijede Komiža, Grubišno Polje, Lipik, Senj, Opuzen, Pleternica, Skradin i Trilj.

Grad Zadar ostvario je, pak, najveći udio od svih gradova – više od sedam posto. Na drugom mjestu su Križevci, treća je Rijeka, a slijede Osijek, Karlovac, Vinkovci, Ludbreg, Vukovar, Šibenik i Požega.

Trenutno se na području grada Pleternice provode se 22 europska projekta kojima je nositelj ili partner taj grad ili njegove ustanove i tvrtke, a vrijednost im je oko 360 milijuna kuna. Gradonačelnica Antonija Jozić ističe kako na svaku kunu izvornog proračuna dolazi čak 15 dodatnih kuna iz europskih fondova.

Grad Lipik je, među ostalim, EU-ovim novcem izgradio poduzetnički inkubator, a provodi i projekte iz područja prekogranične suradnje, poduzetništva, turizma i socijale, energetsku obnova stambenih zgrada, društvenih domova te vrtića i škola, kao i izgradnja novog vrtića u Poljani.   

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.