Na Sokolovcu iznad Požege skromnije slavlje uz znatno manje uzvanika /FOTOGALERIJA/

Autor: D.M.

Tradicija Vincelova u požeškim vinogradima održava se od davnina, a u zadnje tri godine nešto skromnije i s manje uzvanika. Na taj dan vinogradari zarezuju lozu najavljujući početak radova u vinogradima te zazivaju zaštitu svog Nebeskog zaštitnika Sv. Vinka. u Prigodi proslave na vatri se peče slanina i kobasice te pije mlada graševina. Na Sokolovcu iznad Požege nekoliko je vinogradara koji održavaju ovu staru vinogradarsku tradiciju.

Branko Smolić, požeški vinogradar i podrumar okupio je prijatelje u vinograd i klijet na Sokolovcu. Uglavnom su to susjedi i prijatelji koji pomažu u vinogradu tijekom godine. Ovoga puta lozu su rezali Brankov brat Slavko i prijatelj Tihomir Geto uz njegovo obilno zalijevanje trsa mladim graševinom te su tako najavili ovogodišnju sezonu radova. Druženje je nastavljeno uz vatru i obilje hrane i pića. Tu je slanina i kobasica na vinogradarskom štapu i švargi posebno pripremljen za taj dan.

U najstrmijem vinogradu u požeškom vinogorju Ivana Jurkovića Repara na Sokolovcu iznad  Jagodnjaka samo je nekolicina uzvanika. To su oni koji Ivanu pomažu da ne odustane od obrade vinograda. Iz Zagreba je došla kćerka Rahela koja u svom znanstvenom radu popularizira požeško vinogradarstvo, a posebno tradiciju Grgureva kao nematerijalnu baštinu ovoga kraja. Ona je  zarezivanjem loze najavila početka nove vinogradarske godine u čemu joj je pomogao Ivce Ajanovića, tajnik Udruge voćara, vinogradara i podrumara „Stjepan Koydl“ iz Požege. Reznike će Ivan staviti u vodu i kasnije vidjeti kakav će biti rod. Na Sokolovcu, a podno Domovinskog križa je vinograd Sanje i Zlatka Vukovića, inače i predsjednika požeške Udruge voćara, vinogradara i podrumara „Stjepan Koydl“. On je pozvao svoje bliske prijatelje u klijet i podrum koje preuređuje u tradicionalnom slavonskom stilu. Za prigodu Vincelova su čokote vinograda okitili suhomesnatim proizvodima želeći simbolično da grozdovi budu veliki kao kulin, a dugački kao kobasica.

Uz tradicionalni vinogradarski ražanj, slaninu i kobasice na otvorenoj vatri, gazdarica Sanja je pripremila i druga tradicionalna jela. Uz ova jela izvrsno je pasla njihova mlada graševina. Ugođaju su pripomogla i dva vrsna glazbenika, Marko i Filip koji sebe nazivaju Bend „Dvojka“.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek