Na radionicama KUD-a “Orljava” Marija Zeljko iz Vidovaca u 66-oj naučila zlatovez!

VIDOVCI – Heklanje, vezenje, štrikanje….za Mariju Zeljko iz Vidovaca već dugo nisu nepoznanica. No, odnedavno je svojim vještinama dodala još jednu: zlatovez na kartonu!

– Počela sam učiti prije dva mjeseca. U KUD-u”Orljava” me podučavala Marijana Erjavac i jako mi je lijepo. Kad krenem, ne mogu stati – kazala je gospođa Marija.

S heklanjem vezenjem ili štrikanjem, dodala je, ‘druži’ se od malih nogu a svemu ju je podučavala majka. Razne korisne predmete izrađivala je za svoju obitelj a posebno rado, kaže, ophekliva koncem u raznim bojama bočice i tako im daje jedinstveni ukrasni izgled.

– Čini se da je teško ali nije. Uz sav posao koji imam kod kuće, za jednu boćicu mi je potrebno pola dana. Inače, sve ideje za ono što radim pronalazim u časopisima koji su baš za ručne radove namijenjeni a redovitoih kupujem na kiosku – objasnila je Marija.

Ručnim radom Marija Zeljko se bavi uglavnom u slobodno vrijeme. Iako je u mirovini, nema ga, kaže, baš puno jer oko kuće i u kući uvijek ima posla a osim toga, čuva kćeri djecu. Pa ipak…

– Uvijek se nađe dovoljno vremena da nešto izvezem ili naštrikam. Nije mi teško a najviše radim kad me netko razljuti: tada krećem na posao trećom brzinom – kroz smijeh je kazala gospođa Matija i potom dodala da joj je 66 godina te da je svejedno odlučila pokušati naučiti zlatovez jer joj se to oduvijek sviđalo.

-Za sada radim samo na kartonu a želja mi je naučiti ga raditi i na platnu – zaključila je gospođa Marija.

Kažimo na kraju da su radionice, na kojima je gospođa Marija Zeljko učila zlatovez, dio aktivnosti sekcije koja postoji pri Kulturno-umjetničkom društvu “Orljava” a bavi se izradom rukotvorina i očuvanjem tradicijskih vještina. Radionice se pod nazivom “Ne dajmo starinama zaborav” održavaju utorkom od 19 sati u prostorijama KUD-a a mogu ih posjećivati svi koji žele.

0 Comment

Send a Comment