Na nezakonito djelovanje brojnih udruga i saveza nitko ne reagira!

SavezPOŽEGA – Na području grada Požege kod nadležnog Ureda državne uprave registrirano je 367 različitih udruga i saveza što je sve dostupno i vidljivo na stranicama Ministarstva uprave. Slobodno se može reći da njih preko 150 ima upitnost zakonitog djelovanja u postojanja unatoč čemu se i dalje kao takve u registru vode kao aktivne.

Prema riječima našeg sugovornika kojem je veoma dobro poznato djelovanje onih udruga koje su se “iz nekog razloga” osnovale dobar dio njih je, kako nam je rekao, ostvarilo pravo na primanje financijskih sredstava a gdje su u konačnici ta sredstva završila ostaje nepoznanica.

Iako Zakon o udrugama jasno propisuje da se moraju dostaviti obavijesti o svim promjenama vezanima za promjenu adrese sjedišta, opoziv ovlaštenih osoba i imenovanje novih prema svemu sudeći takva praksa i obveza jako slabo funkcionira. Iako je velikom broju udruga proteklo dvostruko više vremena od vremena predviđenog za održavanje redovne sjednice skupštine kao takve udruge se i dalje vode da su aktivne. Evidentne su udruge koje su zadnju Skupštinu imale još 2001. godine pa čak i ranije i još uvijek se one kao takve i dalje se vode kao aktivne udruge.

Analizirajući upis ovlaštenih osoba u registru mogu se pronaći i osobe koje su preminule za koje nitko nije našao shodnim da o tome obavijesti nadležni Ured državne uprave kod kojeg se vodi registar.

Trebaju li osnivači odnosno ovlaštene osobe odgovarati zbog neodgovornog ponašanja i ne postupanja prema Zakonu o udrugama to ostaje da procijene nadležne inspekcije i službe. Posebice treba obratiti pozornost kako neke udruge i svezi mogu aktivno sudjelovati u organizaciji raznih manifestacija a onu osnovnu zadaću o redovitom i zakonom propisanom roku o održavanju skupština ne poštuju a uzimaju si za pravo tražiti i raspolagati proračunskim novcem.

Nastavak slijedi…..  

0 Comment

Send a Comment