Na nepristupačnom terenu, po velikoj vrućini i uz vjetar koji je mijenjao smjer vatre, nije bilo vremena za odmor

POŽEGA – Prizori vatrene stihije koja je na Korčuli i Pelješcu gutala sve pred sobom proteklih je dana plijenila pozornost javnosti: strepilo se nad kućama, vinogradima, maslinicima, tamošnjim stanovništvom ali i vatrogascima koji su sve to pokušavali spasiti.

Među njima bila su i dvojica pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Požega: Hrvoje Tomić i Juraj Radić. Vidjeli smo ih i na fotografiji, koju su objavili mnogi mediji, a na kojoj se premoreni, odmaraju na prašnjavom putu.

– To je fotografirano u četvrtak ujutro na Bijelom putu koji smo branili da vatra ne prijeđe na drugu stranu jer bi tada kuće stradale. Bili smo preumorni. U tri noći sve zajedno nismo spavali ni osam sati – pojasnio je Hrvoje.

U požeškoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, dodao je, devetorica vatrogasaca su osposobljeni za brze akcije, odnosno tzv.desantiranje, pa su tako on i Juraj upućeni u Divulje gdje je smještena državna vatrogasna intervencijska postrojba.

– Smjene nam inače, traju po petnaest dana a ovi posljednji, kada smo upućeni helikopterom na Korčulu, bili su preteški. U ponedjeljak su nas helikopterom dovezli najprije do Smokvice a onda u selo Brna. Raspoređeni smo uzduž linije kako je gorila vatra i krenuli smo ju pratiti. Teren je strm i nepristupačan, ponekad smo morali i puzati, a vjetar je stalno mijenjao smjer. Sve to prolaziti po mraku…Prvo veče je bilo najkritičnije. Teren je brdovit a onda nam je pukla i cijev. Dogodilo se i da je stablo palo iza nas tako da smo se u jednom trenutku našli u okruženju vatre… – prepričavao je Hrvoje.

Inače, nisu samo vatra i nepristupačan teren proteklih dana bili problem za vatrogasce na Korčuli. Protiv njih su se ‘urotile’ i vremenske prilike jer je na tom području temperatura zraka već u ranim jutarnjim satima bila 29 stupnjeva.

– U kombinezonu, na glavi podkapa i kaciga, čizme na nogama…što reći. Kad traju ovakve akcije, pravila o odmoru nema i odmaramo se kad nam vatra to dozvoli – pričao je dalje Hrvoje. A i jede se, dodao je, kad vatra dozvoli. Svaki vatrogasac, pričao je dalje, u svom rancu osim vatrogasne opreme, rezervne odjeće i vreće za spavanje, nosi i suhi dnevni obrok. Osim toga, prati ih i ekipa Crvenog križa koji im dovezu sendviće, vodu, pa i kavu…

– Nažalost, ne može se uvijek s nekakvog brda gdje si se jedva popeo vraćati nazad zbog šalice kave. Tek u srijedu smo pojeli nešto ‘s kašikom’, kao gulaš – zaključio je Hrvoje.

U bazu u Divuljama Hrvoje i Juraj su se vratili u četvrtak i odmah potom nastavili su put u Požegu. Hrvoje će na put prema moru ponovo 6.kolovoza. Inače, predviđeno je da naši vatrogasci na ispomoć kolegama na Jadran idu do 15.rujna.

no images were found

0 Comment

Send a Comment