Na gotovo petnaestak jutara Tomislav Šag iz Ramanovaca sadi duhan /FOTO/

Autor: D.K.

Prošla je polovina svibnja i sve je manja mogućnost pojava jutarnjih mrazeva. Vrijeme je to sadnje duhana na njivama požeških ratara jer su presadnice duhana nježne i neotporne na niske temperature i mrazeve. Proizvodnja duhana je veliki posao koji zahtjeva puno ručnog rada i sezonske radne snage, a koje je na žalost sve manje. Stoga je sve više ratara koji napuštju duhan i prelaze na manje radno intezivne proizvodnje.

Unatoč svim tim problemima Tomislav Šag iz Ramanovaca već desetak godina sadi duhan na na oko petnaestak jutara svojih njiva. Sadnja je osjetljiviji dio proizvodnje, jer je potrebno dosta vode za ukorjenjivanje presadnica duhana. Stoga ovaj iskusni ratar koristi povoljno vrijeme između dvije kiše i vrlo produktivnom četvorednom sadilicom obavlja sadnju. Potom pljuskovi natope tlo i sadnice.

Tomislav sadi duhan tipa Berley. Već je predhodno proizveo u plasteniku presadnice. Nakon sadnje  uskoro će usljediti kultiviranje, zakidanje cvjetova, podbir donjih listova, nekoliko berbi i sušenje lista te krajem godine predaja proizvodnje i obračun. Neke od ovih faza su mehanizirane, ali ipak je najviše ručnog rada koji je sve skuplji.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88