Na festivalu „Sveto slovo“ u Bugarskoj požeška književnica Lana Derkač predstavljala Hrvatsku

Autor: D.K.

Požeška književnica Lana Derkač zajedno je sa zagrebačkim književnikom Davorom Šalatom predstavljala Hrvatsku na XV. Svibanjskim susretima slavenskih umjetnika „Sveto slovo“ u Bugarskoj.  Središte ovog festivala bio je grad Burgas, ali njegovi programi su se odvijali i u gradu-muzeju Nesebaru koji je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine i u selu Brashlyan poznatom kao arhitektonskom rezervatu na planini Strandzha.

Na festivalu je ove godine sudjelovalo 18 pjesnika. Tiskana je antologija u kojoj je poezija svih sudionika koji su bili predstavljeni  na festivalu u proteklih petnaest godina. Osim pjesama Lane Derkač i Davora Šalata, tu je i poezija Ivana Hercega i Ružice Cindori koji su ranije također bili hrvatski predstavnici na ovim susretima. Antologija započinje baš pjesmama Lane Derkač.

Pjesnici su imali u četiri festivalska dana čak pet čitanja. Prvo je bilo u Kući pisaca u Burgasu, drugo u Regionalnoj knjižnici u Burgasu, treće u ribarskom selu (Lana Derkač tu je dobila posebno priznanje „Pjesnikov sat“ jer je ovo čitanje bilo malo natjecanje u najatraktivnijoj izvedbi autorskog djela, a dodijeljeno je nekoliko posebnih priznanja), četvrto u ruševinama Crkve svete Sofije u Nesebaru, peto u  Kući majstora Nikole Gogova u selu Brashlyan.

Sva čitanja su upotpunjena glazbenim programima, a posebno impresivni su bili glazbeni nastupi pisaca iz Sofije koji izvode kombinaciju etno i rock glazbe, a djeluju pod nazivom „Gologan“.

Ministarstvo kulture RH financiralo je putovanje hrvatskih pisaca u Burgas.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88