Na diku i ponos su svog kraja: Kulturno umjetničko društvo „Šijaci“ iz Biškupaca….i njihovi članovi sve teže prihvaćaju vrijeme uzrokovano koronavirusom!

Autor: DK

Ovo pomalo sve teže vrijeme uzrokovano koronavirusom svi teško prihvaćaju. Onima kojima sve to teško pada su i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Šijci“ iz Biškupaca koji su naučili biti aktivni i radišni, pripremati se za nastupe i druga događanja na koja se rado odazivaju kako u zemlji tako i inozemstvu.

Kulturno umjetničko društvo „Šijaci“ iz Biškupaca izvorna su folklorna skupina osnovana pod današnjim nazivom 1982. godine. Njeguje, obnavlja i sakuplja izvorne pjesme, kola i običaje svojih predaka Slavonaca podpapučkog kraja „Šijaka“, te ih predstavlja na brojnim priredbama i nastupima diljem Hrvatske i inozemstva. Sudjelovali su na mnogobrojnim smotrama: Međunarodna smotrafolklora u Zagrebu, Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Lijepom našom, Brodsko kolo, Susret malih vokalnih sastava u organizaciji Hrvatskog Sabora kulture, Državna smotra folklora Beltinci (R.Slovenija) , Županijski kulturni mozaik, itd..

Članovi KUD-a „Šijaci“ predstavljali su Požeško-slavonski županiju županiju na Državnoj smotri izvornih folklornih skupina. Njegujući tradiciju, Društvo se osim navedenog bavi prikupljanjem i očuvanjem narodnog blaga u materijalnom smislu.

KUD „Šijaci“ organizator je Županijske smotre folklornih pjevačkih skupina pod nazivom „Pivaj diko ja ću ti polagat“ koncem mjeseca travnja. Društvo broji oko 70 članova svih dobnih skupina.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Komentiraj: