„MUZEJ U LONCU“: Nakon punog stola, izložbi i dokumentarca delicije u monografiji

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Monografija „Muzej u loncu“, koju je u nakladi od tisuću primjeraka objavila nakladnička kuća „Bošković“ iz Splita, a donosi tradicijska jela s područja Slavonije, Baranje i Srijema, svečano je predstavljena u objektu „Zlatni lug“ u nazočnosti brojnih kulturnih i javnih radnika požeškog kraja, te gradonačelnika Požege Darka Puljašića. Autor tekstova je Maja Žebčević Matić, ravnateljica požeškog Gradskog muzeja, dok je fotografije radio također Požežanin Boris Knez. Ovaj događaj je uvod u promociju monografije 10. travnja u zagrebačkom muzeju „Mimara“.

-Ljudi iz 16 muzeja s područja istočne Hrvatske su sve ovo istražili stvorivši tako svojevrstan dokument povijesti koji se može svrsishodno koristiti u turističkoj ponudi jer je riječ o nedovoljno poznatim i zaboravljenim jelima- kazala je urednica monografije Jelena Ivanišević i dodala da su izložba i dokumentarac prošli po cijeloj regiji.
Svaki kraj zastupljen s dva autohtona jela, a iz požeškog su tu vinogradarski ćevap, koji je proglašen zaštićenom nematerijalnom tradicijskom baštinom, te turšija od krušaka mihovljanki.

-Želimo senzibilizirati ljude da upoznaju ova stara jela, te ih ponovo koriste na svojim stolovima- kazala je u ovoj prigodi autorica tekst i idejna začetnica „Muzeja u loncu“ Maja Žebčević Matić, a svoju riječ o ovom vrijednom monografskom izdanju izrekle su još recenzentice knjige, te Zoran Bošković, vlasnik nakladničke tvrtke.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88