“Mrtvi su samo oni koji su zaboravljeni”: Sjećanje na stradalnike u “Slavonskom križnom putu” /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

RUŠEVO – Na prigodnoj svečanosti u Ruševo, brojni mještani tog kraja i okolnih sela iz požeškog, pleterničkog i đakovačkog kraja kao i drugih mjesta iz Slavonije prisjetili su se nedužno pobijeni u Drugom svjetskom ratu, travnju 1945. godine. Tom prigodom blagoslovljen je kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja “Slavonskog križnog puta” u čast pobijenim ljudima, civilima, vojnicima Hrvatske i regularne vojske žrtvama župe Ruševo, Đakova i  đakovačkih sela. 

Svečanosti je prethodilo misno slavlje u župnoj crkvi Uzašašća Isusovog koje je predvodio prof.dr.sc. Luka Marijanović, profesor emeritus na đakovačkom Bogoslovnom fakultetu u suslavlju sa mjesnim župnikom vlč. Milanom Klobučarom.

Nakon misnog slavlja mjesni župnik vlč. Milan Klobučar je blagoslovio kamen temeljac nakon čega su se svi sudionici na svečnosti zaputili u mimohodu od ruševačke župne crkve do središta Ruševa uz limenu glazbu Trenkovih pandura gdje su položeni vijneci na stari spomenik u čast žrtvama “Slavonskog križnog puta”.

-Pred žločincima i njihovim zločinima nipošto se ne smije ostati nijem. Oni nisu svemoćni niti vječni. Mi se sada na ovom mjestu koje je natopljeno krvlju na kojem su pobijeni naši najmili možemo joše jedino moliti kako bi isprosili da im dragi Bog udjeli svoj vječni mir – rekao je u uvodu misnog slavlja msgr. Marijanović.

Među brojnim sudionicima svečanosti billi su i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Željko Jakopović, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, izaslanica ministra branitelja Tanja Antunović, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković te predstvanici više udruga i društava, Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata grada Pleternice, Društva političkih zatvorenika, Hrvatskog obrednog zdruga „Jazovka“ i dr.

-Želim vam dobrodošlicu u našu općinu i ovdje u Ruševo i naravno zahvaljujem na vašem dolasku kako bi se zajedno poklonili žrtvama koje su nažalost ovdje skončale na najgori mogući način. U svom kratkom mandatu po treću put sam na ovoj komemoraciji i drago mi je što nas je svake godine sve više i da je ova ovogodišnja komemoracija podignuta na jednu višu razinu jer to ove žrtve sigurno zaslužuju. Svaka od ovih žrtava zaslužuje da joj se danas poklonimo i odamo počast svojim dolaskom, zaslužuju da položimo vijenac, zapalimo svijeću jer to je u biti ono najmanje što možemo učiniti za one koji su ovdje završili svoje postojanje. Sigurno da je moja generacija premlada da bi mogla govoriti o tom vremenu ali sigurno nismo premladi da bi mogli slušati, čitati i proučavati i nakraju krajeva prenositi na naše nasljednike pravu istinu toga vremena – rekao je Dalibor Baradač, načelnik općine Čaglinte je izrazio zadovoljstvo što su općina Čaglin, grad Đakovo i Požeško-slavonska županija potpisali ugovor o zajedničkom financiranju izgradnje spomen obilježja.

-“Slavnonski križni put” krenuo je 17.travnja 1945. godine iz Malog parka u Đakovu do 14. postaje u Ruševu. U koloni je bilo 200 do 500 osoba koje su ubijane od Kondrića do Ruševa. Žrtve su bili civili i razvojačeni vojnici iz Đakovštine ali i iz drugih mjesta koji su se slučajno zatekli u Đakovu. Prve žrtve već su ubijene kod Kondrića, Levanjske Varoši, Imrijevaca i Sovskog Dola gdje se nalazi veći broj grobišta. “Kultura ubijanja” može se vidjeti u sačuvanim dokumentima Državnog arhiva u Osijeku – rekao je između ostalog Pero Šola, predsjednik đakovačkog krila Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka.

Na svečanosti obilježavanja obratili su se i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, izaslanica ministra branitelja Tanja Antunović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Slavonija je u tom vremenu postala grobnica. Gotovo da nema mjesta u kojem se nije dogodio ovakav ili sličan zločin. Tima je tada bila želja da ubiju hrvatski cvijet i da Hrvata više ne bude. Postavlja se pitanje može li se zvati čovjek onaj koji je ubijao i to bez razloga i suda i to one samo zato što su bili Hrvati – rekao je župan Tomašević.

Prigodan glazbeni program izveo je prof. Ivan Polić. 

/Foto: Marko Krstanović/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek