MRAZ I NISKE TEMPERATURE UČINILI SVOJE: Voćari i vinogradari zbrajaju štete, uništeno više od 80 posto uroda

Autor: D.K.

POŽEGA – Ponovno prošlogodišnji scenarij. Gotovo na isti datum kao lani, voćnjake i vinograde je poharao mraz i “pobrao” 80 i više posto plodova u voćnjacima i vinogradima.

Ovih su dana voćari i vinogradari vodili pravu borbu s vremenom i niskim temperaturama. Pokušavali su na sve načine spasiti što se spasiti da, nažalost, gotovo bezuspješno.

U subotu u ranim jutarnjim na području Požeštine su izmjerene temperature od -3 do -4,5°C. Na zapadnom dijelu Požeštine bile su niže temperature od onih u središnjem dijelu.

Veći proizvođači – voćari koji su se nadali niskim temperaturama i pratili, ne baš točnu vremensku prognozu, oko svojih su voćnjaka ložili vatru kako bi spasili barem nešto. Unatoč velikom trudu i neprospavanim noćima nisu puno uspjeli jer je mraz popraćen niskim temperaturama bio nemilosrdan.

Vinogradari s područja Vetova i Lukača također pričaju tužnu priču u koju ni sami još uvijek ne mogu vjerovati. Gotovo 100 posto su uništene ranije sorte vinove loze, a za tri do četiri dana točnije će se znati što je s kasnijim sortama. Nema ni tu nekog velikog nadanja jer su i tu štete oko 70 posto.

Branko Jakobović, vinogradar iz Vetova i predsjednik vetovačke Udruge vinara i vinogradara Veteri Castra

-U vinogradima su jako velike štete, od Biškupaca do Kutjeva. Ne znamo vrijedi li se kome obratiti jer sve dosadašnje vlade nikad nisu obraćali pažnju na to i nismo dobivali nikakve pomoći. Ne očekujemo ni sada. Usudim se reći da u našoj državi sve te vlasti su do sada uvijek radije spašavale lopove nego one koji puno rade. Možda je prerano govoriti o nekim postocima, ali radi se o velikom štetama, naročito na ranim sortama, Chardonnay, Zweigelt. Mislim da je kod Chardonnaya šteta i sto posto. Kod drugih sorti isto su velike štete. O tome je sad rano govoriti, a to će se vidjeti sve za tri do četiri dana – rekao je Branko Jakobović, vinogradar iz Vetova i predsjednik vetovačke Udruge vinara i vinogradara Veteri Castra.  

Kako da preživi čovjek koji sav svoj trud ulaže u voćnjake ili vinograde i od čega žive cijele obitelji? To su ne nenadoknadive štete, a poučenim prethodnim i sličnim situacijama vlast i nadležna ministarstva samo će obećavati, ali od konkretne pomoći najvjerojatnije opet neće biti ništa.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek