Može li se požeški kraj nazvati Dolinom festivala, te to iskoristiti za promociju i razvoj turizma?

Autor: Jelenko Topić

Svima je poznato da se na području Požeštine svake godine održavaju tri glazbena festivala. Dakako riječ je o onima tamburaške glazbe na kojima dominira tambura kao tradicijsko narodno glazbalo našeg podneblja. Po tomu je požeški kraj jedinstven ne samo u našoj zemlji već i na širim prostorima.

Upravo tri navedena festivala pokrivaju sve uzrasne kategorije izvođača počevši od najmlađih pa do onih treće životne dobi.

Podsjetimo, početkom svibnja svake godine u Kaptolu se održava tradicionalni Festival tamburaških pjesama Zlatni glas Zlatne doline, koji unazad nekoliko godina ima međunarodni karakter.

Slijedećeg mjeseca svake godine tj. u lipnju grad Pleternica je domaćin Dječjeg tamburaškog festivala Cvjetići glazbe sa odjekom na prostorima Slavonije.

Najpoznatiji festival su Zlatne žice Slavonije koji se održava svakog rujna u Požegi. O učincima tih festivala nema potrebe trošiti riječi jer su iza njih kroz proteklih pola stoljeća ostale stotine novih tamburaških pjesama, te postigle zavidnu popularnost, izvođenost i slušanost. Mnoge od njih su postale prave uspješnice tj. hitovi koje se često i rado sviraju i pjevaju u različitim prigodama tako da su zaživjele u cijeloj zemlji, ali i izvan njenih granica.

Nije sporno da su ovi festivali u pravom smislu riječi postali brand odnosno zaštitni znak mjesta u kojima se održavaju, a pojedini su zaštićeni imenom i znakom u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Zbog svega navedenog možda bi ključni turistički stručnjaci mogli požeški kraj brendirati kao Dolinu festivala što u razvoju turizma zbog promidžbe ove sredine može biti izuzetno značajno. Prostora za takvo nešto sigurno ima pa preostaje da se načini jača marketinška strategija što dugoročno zasigurno može imati odraza na rast broja posjetitelja i noćenja u ovom kraju pogotovo tijekom održavanja tri navedena festivala.

Uz povećan broj smještajnih kapaciteta, te vinsku i gastronomsku ponudu ova priča bi se moglo dobro zaokružiti, a u njoj uz domaće, interesa bi sigurno našli i strani gosti koji vole nešto izvorno, autentično, tradicionalno i pomalo arhaično. Upravo sve to je sadržano u ovim priredbama koje već dugi niz godina prepoznaju ne samo ljubitelji pjesama uz tambure već i oni željni netaknute prirode, odmora bez stresa i domaćih proizvoda kao što su vina i delicije na punoj slavonskoj trpezi.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot