Može li gradonačelnik Neferović i dalje uživati povjerenje građana?

Autor: D.K.

Neferović mrkog pogledaPOŽEGA – Odgovor vezan za tvz. Dječje odmaralište Baška koji je dao i potpisao gradonačelnik Požega Vedran Neferović svakome tko je to pročitao trebao bi biti u najmanju ruku “smiješan”, neodgovoran i obmanjujući. Kako na sve to gledaju građani Grada Požege, oni birači koji su aktualnom gradonačelniku Vedranu Neferoviću dali svoj glas i povjerenje da postane gradonačelnik ovih će se dana sve to vidjeti. Razumljiv je “tihi” glas stranačkih šefova koji su, duboko smo uvjereni, u velikom šoku zbog onoga što je “isplivalo” u javnost a za pretpostavit je da oni o tome ništa do sada nisu znali.

Gradonačelnik Grada Požege Vedran Neferović 14.srpnja osvrnuo se i u pisanom se obliku očitao na okolnosti oko spornih ugovora koji su prema svemu sudeći nezakonito potpisani s njegove strane i ovjereni službenim žigom Grada Požege. Radi se o Ugovoru o davanju na korištenje i upravljanje Odmarališta za djecu od 19.prosinca 2013. godine i Aneksu istog ugovora ugovora od 14.siječnja 2014. godine. I jedan i drugi akt su sklopljeni, ovjereni i potpisani bez zakonske osnove, bez znanja Gradskog vijeća a prema svemu sudeći i bez znanja gradonačelnikovih bliskih suradnika.

Obrazloženje i opravdanje gradonačelnika Neferovića može se prihvatiti samo u “dječjem igrokazu” 

Da ugovori na sebi nemaju klasu i urudžbeni broj i da nisu uvedeni u upisnike Grada Požege, a uredno su potpisani i ovjereni službenim pečatom Grada Požege nikako se ne može smatrati da ti dokumenti nisu za službenu upotrebu. Ako dokumenti nisu za službenu upotrebu iz kojeg je razloga, kao takve dokumente gradonačelnik Neferović, potpisao i zašto je “netko” kao takve ovjerio službenim pečatom Grada Požege. Trebali bi svi građani biti u dubokom uvjerenju da se nitko ne “igra” sa službenim pečatima i da ih ne “udara” gdje god se stigne.

Zakon o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske, što je u ovom slučaju pečat Grada Požege, jasno govori da se njime potvrđuje vjerodostojnost akta.” Dakle dok je neki dokument ovjeren službenim pečatom on odmah postaje vjerodostojan akt bez obzira što on na sebi nema klasu i urudžbeni broj, na što se u “smiješnom” obrazloženju poziva gradonačelnik Neferović.

Dokumente ili isprave, kako ih naziva gradonačelnik Neferović, potpisani su i ovjereni kao dio korespodencije, u svrhu pripremanja prijedloga za upućivanje tih akata za Gradsko vijeće radi donošenja odluke. Još jedan gaf gradonačelnika. Kao prvo može se postaviti pitanje zašto su izrađivane dvije “isprave” kao dio korespodencije i iz kojeg su razloga kao takove potpisane i ovjerenje. Ako se nešto priprema za Gradsko vijeće onda bi kao takve “isprave” trebale biti jedinstven obrazac a ne u dva različita akta. Uz sve to postavlja se još jedno zanimljivije pitanje pa tko je od stručnih službi Grada Požege sudjelovao u korespodencija. Opće je poznato da sve akte, isprave i prijedloge za Gradsko vijeće pripremaju stručne službe, pročelnici odjela i druge odgovorne osobe. Najzanimljivija je činjenica da su od datuma “korespodencija dviju isprava” prošle tri sjednice Gradskog vijeća a da o svemu tome niti jednom riječju, na način na koji su one vršene, gradonačelnik nije upoznao Gradske vijećnike niti ih je stavio na razmatranje tijelu koje je jedino nadležno da donese odluku prije nego li se ona kao takva može potpisati i ovjeriti. Kao vrhunac svemu tome na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća dolazi prijedlog u sasvim drugom obliku vezan za Dječje odmaralište Baška koji nema nikakve povezanosti sa prethodnom korespodencijom. O svemu se raspravljalo na sjednici vijeća a gradonačelnik niti jednom riječju nije dao naslutiti da je on, prema svemu sudeći, svojevoljno već donio dva akta-dvije isprave koje su tada već bile iskorištenje kako bi se ishodovalo potrebno rješenje za kategorizaciju.

“Isprave” ovjerene pa se pokušava “prebaciti loptica” na odgovornost drugome

Zanimljiva je činjenica da je gradonačelnik Nefereović “iznenađen” zašto su, kao takve nezakonite isprave koje je potpisao, upotrijebljene, priložene i dostavljene jednom državnom tijelu, u ovom slučaju Uredu državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji – Ispostavi Krk. Istovremeno gradonačelnik ostaje iznenađen kako to da nije priložen onaj ugovor od 5.svibnja 2011. godine, kojeg je donijelo i “blagoslovilo” tadašnje Gradsko vijeće. Namjerno ili ne gradonačelnik istovremeno zaboravlja da je on svojom ispravom, odnosno Ugovorom o davanju na korištenje i upravljanje Odmarališta za djecu “Dječje odmaralište Požega” stavio van snage onaj ugovor iz 2011. godine. Kontradiktornim tvrdnjama izgleda da u ovom slučaju nema kraja. Ako je gradonačelnik “nekome” dao akte i isprave zašto se onda pita iz kojeg su kao takvi iskorišteni i upotrijebljeni kako bi “netko” na temelju toga ostvario određena prava i to baš pred jednom državnom institucijom.

Veoma bi bilo zanimljivo doznati tko je sve uz gradonačelnika Neferovića od predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti sudjelovao u tvz. korespodenciji i izradi dvaju isprava, pročelnici, gradonačelnikovi zamjenici ili netko drugi. Interesantna bi bila informacija da li su ti pregovori i dogovori obavljani u gradskoj upravi ili na nekom drugom mjestu i tko je bio kreator kao takvih isprava odnosno ugovora. Poznato je da bi pripreme za sjednice Gradskog vijeća sve trebali raditi isključivo nadležni uredi i njihovi pročelnici a prema svemu sudeći sa svim ovim “rabotama” nitko nije bio upoznat.

Zbog svega navedenog treba biti u dubokom uvjerenju da neće “isplivati” još neki dokument ili isprava koja je bila korespodencija ili radna verzija s nekim bez ičijeg znanja.

Vezano za tvz. Dječje odmaralište Baška ostalo je još mnogo nejasnoća koje ćemo objaviti naknadno, ovisno o odvijanju postupka i interesa javnosti ali i svim drugim reakcijama.

Sve ove nejasnoće i događanja svakako bi trebalo razjasniti na razini predstavničkih i izvršnih tijela Grada Požege te sve “staviti na stol” od onog prvog ugovora iz 2011. do današnjeg dana. Javnost treba i ima pravo znati što se zbiva sa kapitalnim objektom koji je u vlasništvu Grada Požege.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot