Motoristi iz svih krajeva zemlje vole divljinu i papučka prostranstva /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Raseljeno i pomalo zaboravljeno selo Gornji Vrhovci koje se naziva i Papučki u posljednje vrijeme doživljava promjene, a njegovu opustjelost pomalo narušavaju ljudi koji su došli iz svih krajeva naše zemlje počevši od Dubrovnika, Rijeke, Šibenika i Istre. To je skupina od 40 motorista koji su se nazvali Stromeri jer su svi svojevremeno vozili motocikle Suzuki V Strom, a u međuvremenu voze druge jake motore. Tu borave tri dana, a sami financiraju troškove boravke i hrane.

Ranije su se okupljali u Brestovcu uz vikendicu Požežanina Drage Miljića, a unazad nekoliko godina u kamenoj kući Marka Pavičića u Gornjim Vrhovcima koja je najstarija u selu sagrađena daleke 1946. godine, a sada je ponovo u funkciji također u kamenu sa Papuka nakon što je ratom devastirana. Osim kod Pavičića smješteni su u još nekim kućama ovog sela gdje živi manje od deset stanovnika, te dio u šatorima, a ovo najavljuje početak seoskog turizma na Papuku. Po nadmorskoj visini ovo je najviše selo u Slavoniji, a ima dugu povijest što sada mladi stanovnici nastoje koristiti.

-U mojoj kući sada može spavati 17 osoba, a predstoji mi još dosta posla na daljnjem uređenju kuhinje, soba za smještaj i drugih sadržaja – kazao nam je domaćin Marko Pavičić, kod kojega se pripremala hrana sa obiljem slavonskih specijaliteta za ovu skupinu dugogodišnjih prijatelja.

Zidove ove lijepe kamene kuće oslikani su uracima Snježane Mekić Delić, Roberta Radmana, Domagoj Kripa i Marijana Grbca, a tu je i puno starina. Pavičić, koji je dugogodišnji glazbenik, najpoznatiji je iz rock sastava Vrane, tu namjerava organizirati i koncerte, no samo uživo i bez razglasa što će u ambijentu ovih visina biti poseban doživljaj za ljubitelje autohtone glazbe.

Čini se da se ovakvim koracima selu vraća život, a prednost je što iz prošlog stoljeća selo ima vodovod i električna mreža što olakšava život ljudima i posjetiteljima. Motoristi su izrazili zadovoljstvo boravkom na Papuku i najavili dolaske tijekom slijedećih godina jer ih ova druženja vesele i odmaraju od svakodnevnih briga, a ključni su prirodni ambijent papučkih visina i čisti planinski zrak. Tijekom ovog boravka upriličeni su im posjeti znamenitostima i priredbama. Tako su Dalmatinci posjetili  Jankovac, te išli na vrh Sokoline, dio na Najduži stol u Velikoj, te na utrke na stazi Glavica iznad Požege.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek