Mošt je krstio biskup izvan požeškog kraja /FOTO GALERIJA/

POŽEGA – Zanimljivost jednog od požeških Krštenja mošta uz blagdan sv. Martina je da je vinski biskup stigao iz Zagreba. To je bio Franjo Smes, a krstio je mošt u vino vinogradu odnosno vinogradarskoj kući Zlatka i Sanje Vuković na povijesnom brdu Sokolovac iznad Požege poznatom po slavnoj pobjedi Požežana nad Turcima.

Ovdje su ministranti bili Tomislav Crnčec iz Zagreba i Branko Smolić iz Požege, a vinski kum Ivan Markanjević iz požeškog kraja.

Domaćini Zlatko i Sanja Vuković pozdravili su goste na obredu Krštenja mošta zahvalivši se svima, a posebno svojim prijateljima koji su za ovu prigodu pripremili domaće kolače. Okupilo se više od 60 gostiju, nastupili su požeški tamburaši „Ciraki“, a vinskom kumu uručena je kumovnica u znak sjećanja na ovogodišnje Martinje na Sokolovcu.

Domaćini su se svojski potrudili pripremivši uistinu rijetke i ukusne specijalitete: perkelt od jelena, te odrezak „Ciraki“ koji se sastoji uz svinjskih lungića u umaku od kulena, a tu su još kao prilozi bile mesne štruca, grah salata sa bučinim uljem i drugo.

Naravno nije izostalo ni dobrih vina sa Sokolovca koje su pripremili gostoljubivi  domaćini, a rado su im došli i susjedni vinogradari članovi sekcije „Sokolovac“ u sastavu Udruge vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“ iz Požege.

/Foto: D.Mirković /

0 Comment