Mošt je krstio biskup izvan požeškog kraja /FOTO GALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Zanimljivost jednog od požeških Krštenja mošta uz blagdan sv. Martina je da je vinski biskup stigao iz Zagreba. To je bio Franjo Smes, a krstio je mošt u vino vinogradu odnosno vinogradarskoj kući Zlatka i Sanje Vuković na povijesnom brdu Sokolovac iznad Požege poznatom po slavnoj pobjedi Požežana nad Turcima.

Ovdje su ministranti bili Tomislav Crnčec iz Zagreba i Branko Smolić iz Požege, a vinski kum Ivan Markanjević iz požeškog kraja.

Domaćini Zlatko i Sanja Vuković pozdravili su goste na obredu Krštenja mošta zahvalivši se svima, a posebno svojim prijateljima koji su za ovu prigodu pripremili domaće kolače. Okupilo se više od 60 gostiju, nastupili su požeški tamburaši „Ciraki“, a vinskom kumu uručena je kumovnica u znak sjećanja na ovogodišnje Martinje na Sokolovcu.

Domaćini su se svojski potrudili pripremivši uistinu rijetke i ukusne specijalitete: perkelt od jelena, te odrezak „Ciraki“ koji se sastoji uz svinjskih lungića u umaku od kulena, a tu su još kao prilozi bile mesne štruca, grah salata sa bučinim uljem i drugo.

Naravno nije izostalo ni dobrih vina sa Sokolovca koje su pripremili gostoljubivi  domaćini, a rado su im došli i susjedni vinogradari članovi sekcije „Sokolovac“ u sastavu Udruge vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“ iz Požege.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot