Monografija Kaptol 1221.-2021. – kapitalno djelo o maloj sredini [FOTOGALERIJA]

Autor: Jelenko Topić

Nakon što je ovog ljeta predstavljena u Kaptolu reprezentativna monografija Kaptol 1221.-2021. predstavljena je u Gradskoj knjižnici Požega, a organizator je bio požeški Ogranak Matice hrvatske. Uz brojne kulturne i javne radnike nazočili su požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa zamjenikom Ferdinandom Troha, načelnik kaptolačke općine Mile Pavičić i drugi.

Voditeljica predstavljanja prof. požeške gimnazije Nataša Puljašić uvodno je kazala da se malo mjesta može podičiti ovakvim izdanjem, te dugom poviješću i pisanim tragom kroz stoljeća.

-Ovdje je zapisana bogata povijest malog mjesta i trebamo biti ponosni na ljude koji su to ostvarili – kazala je pozdravljajući sudionike županica Jozić. Obratio si i načelnik Pavičić ističući da je knjiga djelo tridesetak autora.

-Ovo kapitalno djelo za nas je vrijednije od bilo kakve investicije, a izbor prof. dr. Krunoslava Matešića za urednika monografije bio veliki pomak za njeno pripremanje i objavljivanje – rekao je Mile Pavičić izrazivši zahvalnost autorima, te drugima na potpori.

Ovom prigodom obratili su se članovi uređivačkog odbora knjige i autori Ivica Ciganović, Kristina Rupert, Anita Katić i Josip Soudek.  Monografija ima 572 stranice, a sadrži 165 tisuća riječi, 400 fotografija, te niz karata i grafičkih prikaza.

-Na pitanje postoji li neko mjesto kao što je naš Kaptol na području kontinentalne Hrvatske da ima tako bogatu povijest, odgovor nismo našli, a uz takvu povijest, Kaptol je imao izuzetno bogatu i sadržajnu kulturnu dinamiku- naglasio je glavni urednik monografije i počasni građanin općine Kaptol Krunoslav Matešić, inače rođeni Kaptolčanin. Dodao je je ona dokument vremena i prilog kulturnoj infrastrukturi Kaptola, ali njome povijest nije iscrpljena, a teme koje nisu obrađene ostaju novim generacijama.

Tijekom predstavljanja nastupio je dio Kaptolačkog tamburaškog orkestra pod vodstvom Ane Šmitpetar.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek