Monografija 25 godina “Cvjetića glazbe u Pleternici: “Kroz sve te godine nastupilo 800 izvođača”

Autor: Požega Portal

PLETERNICA – Tražilo se mjesto više u pleterničkoj Knjižnici i čitaonici u kojoj je predstavljena Monografija 25 godina Cvjetića glazbe u Pleternici, još uvijek jedinog Dječjeg glazbenog festivala u Hrvatskoj.

O samim počecima Cvjetića glazbe prisjetili su se svjedoci tadašnjeg vremena, glavni akteri, oni koji su se svojim aktivnostima upisali u organizaciju te hvalevrijedne manifestacije od samih početaka.

-Krenulo je iznenada, al je bilo lijepo i ugodno. Društvo je bilo super. Sve smo to započeli i odrađivali na sve moguće načine. Preživjeli smo ovih 25 godina. Sve je krenulo s ekipom iz KUD-a. Svi mi koji smo se prihvatili organizacije Cvjetića glazbe bili smo članovi KUD-a te 1997. godine – rekao nam je Goran Kovačević na što se nadovezala Marina Mogušar (Lucić) koja je naglasila kako je njima kao mladim ljudima bio cilj da se održi tamburaška glazba.

-Mi koji smo bili u folkloru primijetili smo da nedostaje tamburaške glazbe. Iz tog smo razloga krenuli s ovakvim glazbenim festivalom kako bi promovirali tu vrstu glazbe – rekla je Marina.
U tim počecima u organizaciju festivala uključio se i Mario Erjavac koji je kako sam kaže bio radnik za sve i svašta, kao na baušteli.
-Kroz sve ove godine bilo nam je lijepo. Puno smo toga prošli i nek bude tako i u narednom periodu – dodao je Mario ističući da im je najljepše bilo kada su bili najmlađi jer je tada bilo i veće društvo koje se družilo i zajednički radilo.

-Bilo nas je 25 na prvom festivalom u dvorištu šumarije koji je bio organiziran. Sve smo to napravili spontano zbog neke igre ali i promicanja tamburaškog festivala. Krenuli smo i tako je počeo Dječji festival Cvjetići glazbe. Na prvom festivalu pobijedio je moj brat Josip koji nažalost nije mogao biti ovdje danas s nama. Nikako se ne možemo niti mama niti ja sjetiti koju je pjesmu pjevao – rekla je Monika Kukuruzović.

Možda i najviše u sve je od prvog dana bila uključena Katarina Aladrović koja je danas i predsjednica tog festivala.

-Mislim da smo mi svoje zaokružili. Ovih 25 godina koliko smo svi mi u ovom festivalu sasvim je dovoljno. Bilo nam je ljepše kada smo bili mladi. Sada sve ovo prenosimo na svoju djecu. Vjerujem da će se sada naći jedna mlađa ekipa koja će sve ovo nastaviti, a mi ćemo svima njima biti jedna velika podrška. U svemu ovome ima jako puno prostora da se napravi još i više. Ovo što sam rekla da smo mi svoje napravili ne znači da mi odlazimo, mi smo svoje napravili. U sve želimo uključiti mlađe jer oni mogu dati svoju novu notu, oni mogu uvesti možda nešto novo čega se mi nismo sjetili, zapravo mislim da oni mogu obogatiti ovaj festival. Kroz ove je godine prošlo više od 800 izvođača, a možemo izdvojiti Marka Špehara koji je nastupao na ovom festivalu koji je operni pjevač u Beču, Marija Zeko je danas pjevačica podravskih pjesama, Ana Baketarić poznata je jer je nastupala na Zlatnim žicama. Nastupali su i dečki iz Posegane, Arteškog bunara koji su ovdje pjevali i brojni drugi – rekla je Katarina.

Tih dana prisjetio se i danas ravnatelj pleterničke Knjižnice i čitaonice, prof. Franjo Novak dok je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić istakla kako je Dječji tamburaški festival veliko bogatstvo grada Pleternice.

-Ovaj festival je jedini Dječji tamburaški festival u Hrvatskoj. Njegovo bogatstvo nisu samo pjesme koje su nastale kroz festival niti samo čuvanje tradicije. Festival je bogatstvo svih 800 onih koji su kroz ovih 25 godina nastupili na pozornici Dječjeg tamburaškog festivala “Cvjetići glazbe” u Pleternici. Neki od tih sudionika festivala su poznata imena na tamburaškim scenama, a neki danas imaju djecu koja pjevaju gdje su i oni pjevali. Svi smo mi odrastali s tamburaškim dječjim festivalom. To je jedno veliko bogatstvo našega grada. Mi smo uvijek posebni i volimo biti jedini i prvi što se vidi da smo i po ovom festivalu jedini i prvi u Republici Hrvatskoj – rekla je gradonačelnica Jozić koja je naglasila kako je grad Pleternica želi i dalje razvijati festival.

Na predstavljanju Monografije nastupila je Lana Bobek koja je uz pratnju tamburaškog sasstva Zlatna dolina otpjevala pobjedničku pjesmu na ovogodišnjem festivalu “Ti si želja mog života”. U nastavku je prikazan i spot – film, a o monografiji iz muzejskoga pera nešto više je rekla ravnateljica Gradskog muzeja Požega prof. Maja Žebčević-Matić dok je iz književno-kulturnoga pera progovorila dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Požeško-slavonskoj županij.

Bila je prigoda čuti kroz pjesmu Anu Jukić Baketarić i Zlatnu dolinu te nešto više o fotografijama i monografiji same knjige.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: