Moguće slanje i kratkih video zapisa MUP-u putem pametnih mobilnih telefona

Autor: S.P.

mup sigurnost-i-povjerenje-652x307POŽEGA – Građani u buduće mogu putem pametnih mobilnih telefona uz dosadašnju mogućnost prijava kaznenih i drugih dijela slati i kratke video zapise što je jedno svojevrsno unaprijeđenje u mobilnoj aplikaciji „MUP-Sigurnost i povjerenje“.

-Navedena aplikacija, izrađena u sklopu projekta E-policija, može se instalirati na sva tri operativna sustava, Android, iOS i OS Windows Phone, a nadogradnjom mobilne aplikacije proširene su mogućnosti kojima građani policiji mogu dojaviti razne događaje kada možda iz sigurnosnih razloga nisu u mogućnosti obaviti poziv. Današnja simulacija pokazala je kako dojaviti slučaj nepropisnog parkiranja, konkretno – parkiranja na mjestu za osobe s invaliditetom.Desetak dosadašnjih prijava koje su građani slali putem aplikacije odnosile su se upravo na takve prekršaje – istakla je glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Ivana Radić.

Pojašnjeno je kako je način slanja dojava vrlo jednostavan, a sastoji se od svega nekoliko koraka. Građanin pametnim telefonom fotografira ili snimi događaj, pri čemu je poželjno imati uključene geografske koordinate, nakon čega fotografiju/snimku pošalje centralnom portalu MUP-a. Ukoliko želi, građanin može upisati i komentar, odnosno opis događaja te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima, koji zaprime poruku, kako bi odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja. Za svaku, na ovaj način zaprimljenu dojavu, policijski službenici operativno-komunikacijskih centara pri policijskim upravama, odmah procjenjuju je li potrebno žurno postupanje te je šalju u rad nadležnoj službi, ili je pak odbijaju kao nevažnu.

Nadograđenu verziju aplikacije građani mogu instalirati preko poveznica App store, Google Play, Windows Store objavljenih na internetskoj stranici MUP-a i svih policijskih uprava. Građanima koji već imaju instaliranu aplikaciju, u centru za upravljanje (App store, Google Play, Windows Store) pojaviti će se obavijest o mogućnosti nadogradnje.

Više iz kategorije