Modernizacija sustava toplovoda u Babinom Viru: “Investicija vrijedna više od pola milijuna kuna”

Autor: DK

POŽEGA – Dugoočekivani radovi na modernizaciji toplovoda u požeškom stambenom naselju Babin Vir privode se kraju koja će poboljšati sustav zajedničkog grijanja i timne znatno smanjiti troškove građanima koji su imali ne mali financijski izdatak utrošak te energije.

Radovi se izvode u Ulici Antuna Gustava Matoša u neposrednoj blizini kotlovnice u ulici Vladimira Nazora koja opskrbljuje osam stambenih zgrada. Tijek radova došli obići požeški gradonačelnik Darko Puljašić, njegov zamjenik Mario Pilon i direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o. Anto Bekić koja je i nositelj radova uz podizvođače. 

-Trenutno se izvode radovi na modernizaciji sustava toplovoda, otprilike nekih 300 metara zamijene postojećih čeličnih cijevi novim predizoliranim čeličnim cijevima. Investicija je vrijedna oko 500 tisuća kuna. Ovo je jedna od faza u četverogodišnjem programu modernizacije cijelog sustava grijanja u Babinom Viru. Ovo je treća faza i sljedeće godine ostaje još završna faza, uređenje same kotlovnice u ulici Vladimira Nazora. Time ćemo dobiti jedan moderniji i sigurniji sustav opskrbe građana toplinskom energijom koji će pri tom biti energetski učinkovitiji. Tvrtka Komunalac će tako imati manje troškove proizvodnje toplinske energije što u konačnici može rezultirati i prihvatljivijim cijenama usluge za građane. Dovršetak radova je do sezone grijanja odnosno do kraja rujna – naglasio je direktor Komunalca Anto Bekić dodajući kako su se u protekloj sezoni grijanja dogodile dvije havarije, odnosno dva curenja toplovoda što je pravovremeno otklonjeno.

-S obzirom na starost sustava koji broji oko 40 godina, ovaj zahvat bio je neophodan. Još početkom ožujka smanjen je varijabilni dio cijene grijanja za 7,7 posto, a to sniženje ide u primjenu u ovoj sezoni grijanja. Osim izvođenja radova na samom toplovodu, na dvije zgrade u ulici A.G. Matoša (br. 28-30 i br. 32-34 ) bit će obavljena energetska obnova – rekao je Bekić naglašavajući kako su zgrade već dobile ugovore s povlačenjem oko 60 posto europskih sredstava i uskoro kreće raspisivanje javne nabave za izvođača kako bi radovi krenuli do kraja ove godine ili početkom sljedeće što će u konačnici za stanare značiti uštedu od preko 50 posto na grijanju i hlađenju.

-Veliko mi je zadovoljstvo da tvrtka Komunalac nastavlja radove kako na energetskoj učinkovitosti zgrada tako i na toplinskom sustavu u Babinom Viru. U dosadašnje tri faze uloženo je oko milijun i pol kuna u sustav toplovoda što donosi uštede u proizvodnji, a što je u konačnici rezultiralo i najavom sniženja cijene grijanja koja kreće u primjenu od ove sezone grijanja. Uz ove dvije zgrade, tvrtka Komunalac je prijavila i dobila odobrenje za ostali dio zgrada za energetsku obnovu – radi se o 12 zgrada, devet na području grada Požege te po jedna na području Kutjeva i Čaglina. U sljedeća tri mjeseca bit će raspisani i ti natječaji te obavljen izbor izvođača radova, a energetska obnova trebala bi biti gotova do 31. listopada 2018. godine kako bi i korisnici u tim zgradama imali niže cijene grijanja i višu kvalitetu života u svojim domovima – rekao je predsjednik Skupštine tvrtke Komunalac Požega Mario Pilon.

Svoje zadovoljstvo radovima izrazio je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

-Grad kao većinski vlasnik tvrtke Komunalac podržava ovakve zahvate i zajednički planiramo daljnje korake koji će rezultirati kvalitetnijom uslugom, štednjom energije i što manjom cijenom za naše građane. Ovo je doista jedna cjelovita priča i uz energetsku učinkovitost koja će poboljšati dopremu topline, to je jedini pravi način na koji našim sugrađanima u ovim uvjetima možemo pružiti uslugu grijanja, a da ne plaćaju ono što ne troše – istakao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: