Mladu misu proslavio budući katedralni kapelan vlč. Krunoslav Siroglavić (foto galerija)

Autor: D.K.

IMG_7053ORIOVAC – Jučer su od ranog jutra krenule završne pripreme vlč. Krunoslava Siroglavića, ovogodišnjeg mladomisnika za njegov najsvečaniji trenutak, služenje Mlade mise, koji mu je uz primanje Svetog reda prezbiterata ono što će mu ostati u trajnom sjećanju. Vlč. Kruno Siroglavić je po đakonskom ređenju raspoređen na vršenje službe u katedralnu župu sv. Terezije Avilske gdje će i svoju prvu kapelansku službu na istom mjestu započeti te svojom zauzetošću dati doprinos u pastoralnom radu ali i životu župne zajednice.

Jučerašnje nedjeljno jutro kod obiteljskog doma Krunoslava Siroglavića bilo je gotovo ne prepoznatljivo. Od mirnog dijela Oriovačkog „kvarta“ u taj dio kraja dolazila su brojna poznata i nepoznata lica koja su dolazila i prolazila, čekala i dočekala kako bi iskazali potporu i poštovanje mladomisniku Kruni koji je u svojoj sabranosti sve drage uzvanike dočekivao, svojom ljubaznošću i skromnim osmjehom pozdravljao te im zahvaljivao na dolasku i svakoj potpori. Pristizala je brojna rodbina, prijatelji, svećenici, redovnici, bogoslovi, časne sestre i mnogobrojni vjernici sa svih strana koji su željeli biti dionici roditeljskog blagoslova kojeg su na kućnom pragu ponosna majka Marica i ponosni otac Dražen udijelili svome sinu, mladomisniku. Bili su to dirljivi trenutci koji su izmamili suze i kod onih koji nisu skloni javno iskazivati svoje osjećaje i dijeliti ih s drugima.

Ohrabrujuće riječi, djevojaka obučenih u narodnim nošnjama podsjetili su mladomisnika na njegov poziv koji je odabrao i službu za koju se opredijelio, koju do kraja svoga života treba neumorno vršiti.

Nakon ceremonije kod obiteljskog doma Siroglavića krenula je svečana procesija ulicama Oriovca u kojima su se na kućama mogli vidjeti okićeni i uređeni prozori i balkoni rukotvorinama koji su „pozdravljali mladomisnika“  što mu je sigurno davalo poruku, „da to je taj Slavonski kraj u kojem sam rođen, kojeg ne smijem zaboraviti i za koji trebam živjeti čuvajući ga od zaborava“. Tih dvadesetak minuta procesije mladomisnik je sigurno o mnogo čemu razmišljao slušajući pjesme koje su se orile ulicama Oriovca a kroz misli su mu prolazile ne tako davne godine njegovog djetinjstva koje je proveo u Oriovcu do odlaska na školovanje izvan svoje Slavonije, a kasnije i Hrvatske. U svakoj mogućoj prigodi vraćao se u svoj Oriovac i svoju Slavoniju, rado se susretao sa svima onima koji su mu na njegov najsvečaniji dan došli dati potporu kao svećeniku, namjesniku Crkve koji se opredijelio za težak i zahtjevan poziv na koji će neumorno odgovarati u svim potrebama povjerenog mu „stada“.

Hrabrim i smjelim koracima koračao je mladomisnik Kruno ulicom kojom je mnogo puta išao na sv. Misu u župnu crkvu kao dijete, kasnije ministrant, sjemeništarac i bogoslov a kasnije i kao đakon a sada i kao svećenik. One starije generacije koje nisu mogle biti dionici svečane procesije sa svojih balkona i kapija su pozdravljale mladog svećenika koji im je uzvraćao skromnim pogledom i pozdravljajući sve one koji su ga sa suzama radosnicama ispraćale na Oltar gdje je prikazao žrtvu dragome Bogu za sva dobročinstva i sve potrebe.

Mjesni je župnik, vlč. Zdravko Radoš uputio ohrabrujuće riječi kolegi svećeniku, mladomisniku i svim vjernicima koji su došli na velebno slavlje u oriovački park koji je bio prepun onih koji su došli zajedno s mladomisnikom zahvaliti Nebeskom Ocu za milost i dar svećeničkog zvanja nakon dugog niza godina u župi Oriovac.

Poticajne riječi je uputio u propovijedi preč. Josip Krpeljević koje će dugo ostati zapamćene i o kojima će mnogi dugo vremena razmišljati.

Nakon misnog slavlja i podjele mladomisničkog blagoslova kojeg su uz vlč. Krunoslava Siroglavića podijelili i njegove kolege ovogodišnji mladomisnici, vlč. Robert Kupčak i vlč. Krunoslav Juraković, preko 500 uzvanika se odazvalo na gozbu za veliki „obiteljski stol“.

/Foto: Marko Krstanović/

no images were found

Više iz kategorije