Mladi liječnici i studenti medicine “okupirali” Bučje, Zagrađe i Veliku

Autor: DK

VELIKA / ZAGRAĐE / BUČJE – Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar izvela je još jednu javnozdravstvenu uspješnicu u Požeško – slavonskoj županiji u sklopu projekta Zdravlje svima, financiranog od strane Ministarstva zdravlja i Požeško – slavonske županije.

Educirani članovi Udruge, mladi liječnici i studenti medicine, proteklog su vikenda anketirali blizu 300 stanovnika u Velikoj, Bučju i Zagrađu a posjetili su i korisnike Doma za starije i nemoćne osobe u Velikoj.

Kronične bolesti ne smiju samnjiti kvalitetu trajanja života 

Bilo je lijepo vidjeti nesvakidašnji prizor mladih liječnika koji su na možda do sada neuobičajen način od kuće do kuće obilazili obitelji u Bučju i Zagrađu u kojim mjestima su razgovarali sa tamošnjim stanovnicima o njihovom zdravstvenom stanju, navikama i svim drugim pojedinostima vezanima za njihov prihvatljiviji zdravstveni život.

dr. Danko Relić, potpredsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija štampar i predsjednik Hrvatskog društva mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora

-Ova akcija koju danas provodimo je u sklopu Stručno edukacijskog simpozija Štamparovi dani koji se sastoji od tri etape. Jedna etapa je anketiranje i mjerenje krvnog tlaka i glukoze među stanovništvom ruralnih područja, drugi dio je Simpozij koji smo imali u HAZU-u u Požegi dok je treći segment bio predavanje i edukacija bio u Domu za starije i nemoćne u Velikoj. Danas smo među narodom, ovdje u Zagrađu i Bučju a jučer smo bili u Velikoj. Već sada možemo zaključiti da su stanovnici Bučja i Zagrađa ali i Velike pokazali veliku zainteresiranost za vlastito zdravlje. Ovdje nas je na terenu oko 20-ak što mladih liječnika što studenata medicine. Sa stanovnicima razgovaramo o njihovom stanju i terapijama koje eventualno uzimaju, mjerimo im krvni tlak i glukozu u krvi te ima na takav način pokušavamo pomoći kako bi poboljšali svoje životne navike savjetujući im kako da nešto korigiraju i poboljšaju. Koliko smo do sada mogli utvrditi pojavljuje se problem sa povišenim krvnim tlakom kod stanovništva dok je glukoza u krvi zadovoljavajuća –  izjavio je dr. Danko Relić, potpredsjednik Udruge i predsjednik Hrvatskog društva mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora.

Akciji u Velikoj odazvao se i načelnik Velike Vlado Boban koji već nekoliko godina prepoznaje aktivnosti Udruge narodnog zdravlja te potpomaže njezin rad. -I ubuduće ćemo organizirati ovakova događanja jer želim mojim Veličanima osvijestiti važnost brige o vlastitom zdravlju i važnost kontrole i liječenja bolesti – rekao je Boban.

Članovi Udruge održali su interaktivnu medicinsku radionicu za korisnike Doma za starije i nemoćne osobe u Velikoj, a ravnateljica doma Mirjana Novak je naglasila kako korisnici Doma s veseljem očekuju ponovne susrete jer shvaćaju kako je i u zlatnoj dobi preventiva i adekvatna kontrola izuzetno bitna za kvalitetan život. – Mi ćemo i ubuduće stajati na raspolaganju za slične aktivnosti – istakla je ravnateljica Novak.

dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar

-Bit projekta su javnozdravstvene aktivnosti u posvješćivanju populacije o važnosti pozitivnog oblika ponašanja u prevenciji svih nezaraznih bolesti pa tako i moždanog i srčanog udara i drugih oboljenja. Odaziv na ovu akciju je veoma dobar, ljudi nas prihvaćaju i rado su nas primali u svoje domove – istakao je dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrije Štampara koji svojim aktivnostima i zauzetošću želi doprinijeti boljem zdravstvenom životu.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »