Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Mladi iz Požege, Pleternice i Slavonskog Broda žele steći građanske kompetencije

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Mladi iz Požege, Pleternice i Slavonskog Broda žele steći građanske kompetencije Požega.eu | Mladi iz Požege, Pleternice i Slavonskog Broda žele steći građanske kompetencije

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Učenici Gimnazije „Matija Mesić“ u Slavonskom Brodu i Ekonomske škole Požega sudjelovali su u projektu Građani za 5!, financiranom iz Fonda za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Radionice su održane i u Pleternici gdje na izdvojenoj lokaciji Ekonomsku školu Požega pohađaju učenici nekoliko razreda.
Građani za 5! projekt je kojem je cilj ojačati demokratsku kulturu, građansku svijest i građanski angažman mladih kroz razvoj i provedbu programa građanskog obrazovanja u tri područja: ekonomska, financijska i medijska pismenost, osobni i socijalni razvoj te održivi razvoj.
Naime, mladi trenutačno nemaju dovoljno prilika za razvoj potrebnih znanja i vještina povezanih uz građanske kompetencije. Nakon pandemije novog koronavirusa i u doba rastuće ekonomske krize nedostatak građanske, a naročito financijske pismenosti predstavlja dodatan rizik.
Zbog toga je mladima u osam hrvatskih županija u sklopu projekta Građani za 5! omogućeno stjecanje znanja i razvoj vještina potrebnih za aktivno i učinkovito sudjelovanje u zajednici.
„Važno je da mladi, kada nastupe važni događaji poput odlaska na studij ili prvog zaposlenja, najma ili kupnje nekretnine i slično, znaju ispravno procijeniti svoju osobnu financijsku situaciju: raspoloživi budžet, osobne stavove i vrijednosti te usvojiti odgovorno financijsko ponašanje”, rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje.
Mladi Požežani, Pleterničani i Brođani u okviru projekta uključeni su u edukativne radionice, debate i online kvizove. Na radionicama o financijskoj pismenosti srednjoškolci su s velikim zanimanjem učili o odgovornoj potrošnji i održivom razvoju, financijskim proizvodima i financijskim institucijama te planiranju osobnih financija. Njihovi nastavnici jako su zadovoljni interesom koji su mladi pokazali za financijska pitanja, a i sami su sudjelovali u radionicama za jačanje nastavničkih kompetencija za izradu kurikuluma i održavanje radionica financijske i ekonomske pismenosti za učenike.
Učenici su uključeni u istraživanje o stavovima o financijskoj pismenosti na temelju čijih će rezultata Institut za razvoj obrazovanja (IRO) uskoro predstaviti preporuke za unaprjeđenje odgojno-obrazovnih procesa u području građanskog odgoja.
Institutu za razvoj obrazovanja partneri na projektu su Štedopis, Hrvatsko debatno društvo, udruga Humanum i Norsensus Mediaforum iz Norveške.
U udruzi Humanum u Požegi održane su radionice za volontere i ranjive skupine.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.