Mlada misa novog pleterničkog kapelana vlč. Marka Gerendaja u Markovcu Našičkom /FOTO/

Autor: D.K.

Uz geslo “Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.” (Iv 15,5), Mladu misu proslavio je u nedjelju 11. srpnja u svojoj rodnoj župi sv. Marka evanđeliste u Markovcu Našičkom vlč. Marko Gerendaj, novozaređeni svećenik Požeške biskupije. Euharistijsko slavlje koncelebrirali su vlč. Robert Medved također mladomisnik, župnik vlč. Patrik Alatić i još desetak svećenika Požeške biskupije, a prigodnu homiliju uputio je vlč. Branko Šipura, bivši župnik ove župe, a danas župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Vidovcima kod Požege. Slavlje je počelo blagoslovom mladomisnikovih roditelja na pragu obiteljske kuće, a potom su vlč. Marka u svečanoj procesiji otpratili do župne crkve ispred koje je prikazao svoju prvu misnu žrtvu.

“Ovaj događaj Mlade mise u mladoj župi sv. Marka Evanđeliste, mladića Marka Gerendaja nije događaj samo naš, ljudski, nego i božanski po naviještenoj nam Božjoj Riječi. Sveti Marko u svome Evanđelju jasno govori tko je Isus i tko su njegovi koje šalje da u njegovo ime naviještaju Radosnu vijest. Isus je prvo pozvao svoje učenike k sebi, kao i našeg mladomisnika Marka, da ga upozna kao Dobrog Pastira i da svećeničkim zanosom bude isto tako – Dobri Pastir. Koliko je Isusovih izazova pred kojima je stajao mladomisnik Marko? Čijih je sve glasova bilo koje je mogao slušati, koga je sve poznavao i koga poznaje, koga bi trebalo slijediti? On se sprijateljio s Isusom i to do te razine i do te mjere da je čuo njegov glas, kojim ga je pozvao: pođi za mnom! Isus je jasno rekao tko je: On život polaže za svoje ovce. Ali, tko sam ja za njega: poznajem li ga i slušam li njegov glas?, istaknuo je na početku prigodne homilije vlč. Branko Šipura.

“Dragi mladomisniče Marko, tebe je Isus Krist u sakramentu Svetoga Reda kao izabranog i dragocjenog svoga prijatelja uspostavlja u zajedništvo prezbitera naše mjesne Crkve da bismo povezani međusobno, a zajedno s Njime, vršili ono poslanje koje nam je povjereno. To je tvoje dostojanstvo, ali još više to je tvoja uloga u Crkvi. Budi u zboru svećeništva osjećajan i suosjećajan član. Neka na tebi svaki vjernik prepozna tko te je pozvao i čiji si ti poslanik – Dobri Pastir. Budi bliz i Bogu i braći ljudima, budi dobar svećenik, ali prije svega budi dobar čovjek, uzoran svakome u dijelima ljubavi i milosrđa, posebno onima koji su najpotrebniji Božje Milosti. Neka je blagoslovljeno sve što ćeš nastojati činiti u poslanju koje ti se povjerava. Pratila te na tom putu svećeničkog predanja, žrtve i ljubavi Isusova Majka, ali i majka svi nas svećenika, Blažena Djevica Marija”, poručio je mladomisniku vlč. Šipura.

U zahvalnome govoru vlč. Marko prvenstveno je na daru života i daru svećeničkog poziva zahvalio Trojedinom Bogu. “Hvala ti, Gospodine, što si naš trs, a mi tvoje loze pozvane davati roda. Hvala Ti što si uvijek s nama jer bez Tebe ne možemo učiniti ništa” istaknuo je mnladomisnik i potom zahvalio svojim roditeljima, ocu Ivici i majci Lidiji koji su svoga sina mladomisnika usmjeriti na dobar životni i vjernički put, sestri Jeleni na svakom zajedničkom životnom trenutku te baki Ruži koja je dočekala da joj unuk bude svećenik. Hvala i drugoj baki i djedovima, koji su već usnuli u Vječni život, no vjerujem da se i oni jednako raduju ovom trenutku u Božjoj slavi. Vi ste mi bili odgojitelji kad god to naši roditelji nisu to mogli biti zbog posla i obaveza”, kazao je vlč. Marko i potom zahvalio i svoj braći svećenicima.

“Radujem se što ćemo surađivati na njivi Gospodnjoj jer teško je raditi sam, ali uz pomoć je uvijek lakše, jer žetva je velika, a radnika malo. Hvala i i današnjem propovjedniku i prvom župniku, vlč. Branku Šipuri, na lijepim i poticajnim riječima. Zahvaljujem bivšim župnicima vlč. Nedjeljku Androšu i vlč. Nikoli Legcu, kao i sadašnjem župniku i organizatoru ovog slavlja vlč. Patriku, svim svećenicima koji su djelovali u župi Našički Markovac kao kapelani ili pastoralni suradnici, svim odgojiteljima i duhovnicima – svećenicima u Kolegiju i u bogosloviji u Zagrebu i Rimu. Posebna hvala ide i vlč. Marijanu Paveliću, bez kojeg teško da bih uspio organizirati važne stvari. Hvala svima znanima i neznanima koji ste pomogli i na taj način uzveličali ovo slavlje, župnome zboru, KUD-ovima, DVD-ovima, Gradu Našice i gradonačelniku na na svakoj pomoći pri organizaciji Mlade mise”, kazao je između ostalog vlč. Marko koji će, prema dekretu požeškog biskupa, svoju prvu svećeničku službu obavljati kao župni vikar župe sv. Nikole biskupa u Pleternici.

Uz brojne župljane, slavlju Mlade mise nazočni su bili i članovi SKUD-a “Franjo Strapač” odjeveni u narodne nošnje te članovi svih vatrogasnih društava s područja markovačke župe. Pjevanje su animirali članovi župnog pjevačkog zbora kojima su se pridružili tamburaši SKUU “Ivan Brnjik Slovak” iz Jelisavca te pjevači iz filijala.

Slavlju Mlade mise prethodila je trodnevna duhovna priprava župne zajednice od četvrtka 8. do subote 10. srpnja, u župnoj crkvi sv. Marka evanđeliste u Markovcu. Prvoga dana misno slavlje prevodio je vlč. Robert Mokri, župnik župe sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu, drugi dan pak svetu misu prevodio je vlč. Nikola Legac, bivši župnik u Markovcu, danas u župi Turnašica, a trećega dana vlč. Ivica Bošnjak, župnik župe sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici, koji je i blagoslovio mladomisničko ruho i liturgijsko posuđe za slavlje Mlade mise. Propovjednici su poručili vlč. Marku neka bude svećenik za sve – za djecu, mlade, stare, roditelje, patnike, nevjernike, da bude dobra loza koja će donijeti dobar plod u služenju svim ljudima i da ih dovede u Kraljevstvo nebesko, a župljanima pak neka i dalje mole za nova duhovna zvanja, jer, “žetva je velika, a radnika malo”.

Tekst: Ivica Vlašić

foto: Miroslav Škof

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot