Mlada misa Mateja Silukovića u Stražemanu /FOTO/

Autor: D.K.

U župi sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu, 5. srpnja mladomisnik Požeške biskupije Matej Siluković proslavio je mladu misu. Slavlje je započelo u Dragi, obližnjem selu u kojoj živi mladomisnikova obitelj roditeljskim blagoslovom na pragu obiteljskoga doma. Recitacijom „Svećeniče Kristov“ mladomisnika je pozdravio nećak Karlo te mu uručio buket cvijeća. Potom je pozdravnu riječ uputio i stražemanski župnik Robert Mokri, podsjetivši mladomisnika kako je mnogo puta odlazio od svoga doma i njemu se vraćao, naglasivši kako je ovaj odlazak s roditeljskim blagoslovom poseban jer odlazi vršiti poslanje koje mu je Bog namijenio u Crkvi. Nakon roditeljskog blagoslova okupljeni vjernici su se uputili automobilima prema župnoj crkvi u Stražemanu pokraj koje je uređen prostor za slavljenje svete mise na kojem je vijorio natpis Matejeva mladomisničkog gesla: »Ali ne moja, nego tvoja volja neka bude« (Lk 22, 42b). Na slavlju je bilo je prisutno dvadesetak svećenika i desetak bogoslova, a uz mladomisnika Mateja su stajali su njegovi prijatelji mladomisnici Marko Milaković iz župe Jakšić i Marko Nimac iz zagrebačke župe Vrbani.
Na početku slavlja mladomisniku su upućeni pozdravi i čestitke uz prigodne poklone. Mihael Martinaš i Ivan Ticl uručili su mladomisniku kalež i misnicu u ime svih mještana sela Draga. Potom su Gabrijela i Domagoj Škrabal u ime župnog zbora poklonili sliku, a gospođa Vesna Baltić je u ime Župnog pastoralnog vijeća uručila mladomisniku umjetnički križ Josipa Poljana. Pozdravima se pridružio i župnik Robert Mokri koji je naglasio kako se sjeća mladomisnika još dok je dolazio u Kolegij Požeške biskupije i upisivao u srednju školu, te je posebno istaknuo kako se na mladomisniku mogao vidjeti proces sazrijevanja u duhovnom, intelektualnom i fizičkom smislu.
Homiliju je održao apostolski protonotar Josip Devčić, dugogodišnji stražemanski župnik. Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige proroka Zaharije rekao je kako svi sudionici slavlja trebaju s ponosom ponoviti prorokove riječi »Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska«, jer je župa Stražeman ponosna zbog svog mladog svećenika koji započinje svoje poslanje. Istaknuo kako poznaje mladomisnika od samog početka njegova života, a posebno je ponosan što ga je i krstio. Prisjetio se svih trenutaka u kojima je Matej najprije kao ministrant, a potom pitomac Kolegija i na koncu kao bogoslov rado dolazio u župu, sudjelovao u župnim pastoralnim programima, uvijek bio na raspolaganju župniku, zanimajući se redovito za služenje kod oltara. »Pokazivao si kroz sve godine svog odrastanja skromnost, jednostavnost i ljubav prema drugima, a to su vrline koje treba imati svaki svećenik«, posvjedočio je propovjednik. Prisjetio se, nadalje, mnogih sretnih i nesretnih trenutaka kroz koje je prošla župa Stražeman i njezina crkva te je naglasio kako je Božji puk onaj koji je u takvim teškim i olovnim vremenima uvijek znao biti uz svoje svećenike. Potaknuo je mladomisnika da kao svećenik uvijek bude tijesno povezan s Isusom, citirajući riječi kardinala Franje Kuharića: »Odakle dolazi svećeničko zvanje? Dolazi iz dvorane posljednje večere u kojoj je Isus uputio svoje učenike i ondje ustanovio sakrament Svetoga Reda«. Pozvao je mladomisnika da uvijek bude zagledan u sjajne zvijezde hrvatskog katoličkog neba, ističući posebno tri primjera: bl. Alojzija Stepinca, bl. Ivana Merza i Maricu Stanković. Ohrabrio ga je da smjelo kroči ovim svijetom i naviješta evanđelje u vremenu koje nije lako, kao što nisu bila laka ni prošla vremena. Narod Božji je onaj koji nosi svoje svećenike, onaj koji čuva veliki zalog vjere i onaj koji je uvijek znao cijeniti svoje pastire, naglasio je propovjednik. Poželio je mladomisniku da bude dobar i svet svećenik, da živi vrline koje je na njemu prepoznao još u vrijeme djetinjstva, te obećao u ime svih prisutnih svećenika svoju blizinu i molitvu, naglasivši kako je posebno svladan emocijama jer iz stražemanske župe počinje djelovati novi svećenik, dok se on nakon četrdeset i pet godina godina župničke službe u Stražemanu bliži svome zalazu.
Na koncu misnog slavlja zbor je zapjevao himan Tebe Boga hvalimo i himnu Republike Hrvatske, a potom je mladomisnik Matej izrekao svoj zahvalni govor. Zahvalio je najprije svojim roditeljima, braći i sestri, bakama i djedovima te bližoj i daljoj rodbini za sve što je od njih primio i s njima proživio. Istaknuo je kako mu je posebna čast zahvaliti svećenicima:

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88