Kada u jednom mjestu ugasite školu, ugasili ste dušu naselja (FOTO)

Autor: S.P.

BRESTOVAC –  Mala ali značajna gradilišta su na području općine Brestovac  na kojima su u tijeku radovi na uređenju Društvenog doma u Ivandolu te na poboljšanju energetske učinkovitosti OŠ Dragutina Lermana i područne škole u Skenderovcima. Radovi su vrijedni oko 1,5 milijuna kuna, a radilišta je danas uz načelnika općine Zdravka Mandića obišao i požeško- slavonski župan Alojz Tomašević sa suradnicima.

Društveni dom u Ivandolu kojeg koriste i tamošnji vatrogasci za svoje potrebe ali i mještani za društvena zbivanja, ove će godine doživjeti temeljitu reknostrukciju.

Zdravko Mandić, načelnik općine Brestovac

-Ukupna investicija je oko 550 tisuća kuna, od čega ćemo 200 tisuća kuna dobiti kao potporu od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak osiguravamo iz proračuna općine Brestovac. Ovdje je predviđena kompletna promjena krovišta, unutarnje uređenje, izmjena stolarije te svi potrebni radovi kako bi se obavila jedna potpuna rekonstrukcija. Očekujemo kako će radovi biti gotovi do kraja rujna ove godine. Kako DVD Ivandol ove godine obilježava 60.obljetnicu osnivanja, bit će to prigoda da se proslavi u obnovljenom domu – naglasio je načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić dodajući kako unutar proračuna općine imaju pripremljen plan obnove i sanacije mjesnih domova skrbeći na taj način o ravnomjernom razvoju na području općine.

-Svake godine obnovimo neki od mjesnih domova. Prošle je godine to bio mjesni dom Jaguplije, ove godine radimo u Ivandolu, a nagodinu ćemo nastaviti. Imamo puno naselja i puno objekata koji su u ruševnom stanju  i svi zahtijevaju ovakve zahvate – dodao je načelnik Mandić.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

U tijeku su i radovi na školskim objektima u skladu s programom poboljšanja energetske učinkovitosti, pojasnio je dožupan za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.

-U područnoj školi u Skenderovcima  u tijeku je adaptacija zgrade škole – cijeli unutarnji dio prostora, izmjena pregradnih zidova, sanitarnih čvorova,  koja je dugi niz godina bila po pedagoškim standardima jedna od lošijih škola u našoj županiji.  U matičnu školu u Brestovcu uložit će se oko pola milijuna kuna, a radovi u školi u Skenderovcima vrijedni su oko 200 tisuća kuna – naglasio je Troha.

Sredstva za matičnu školu u Brestovcu osigurana su uz pomoć Fonda za energetsku učinkovitost i Ministarstvo graditeljstva, a radove u područnoj školi u Skenderovicima u cijelosti financira županija iz decentraliziranih sredstava.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Ovo je samo dokaz da županija s općinama i gradovima pronalazi modele i mogućnosti pribavljanja sredstva od europskih fondova i resornih ministarstava, a dijelom projekte financiramo i vlastitim sredstvima. Želimo podići životni standard i u školama i u lokalnim zajednicama – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dodajući kako je posebno zadovoljan zbog uspješno obnovljene škole u Skenderovcima koju  će u novoj školskoj godini pohađati 13 učenika.

-Protivim se gašenju škola u malim mjestima bez obzira na broj učenika. Kada u jednom mjestu ugasite školu, ugasili ste dušu naselja. Možda je ekonomski isplativije uzeti kombi i voziti tu djecu u drugo mjesto, ali nije sve u matematici i ekonomiji, važno je zadržati dušu takvih naselja, mjesto okupljanja i susreta koje je jamstvo budućnosti a to su upravo škole, naglasio je župan Tomašević.

U Skenderovicima su goste u školi dočekali i mali učenici kako bi i oni izrazili svoje zadovoljstvo uređenom školom.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: