Mjesto za treći život; za učenje, čitanje i susrete /FOTO/

Autor: BST

Nakon dugih 14 godina od kada je počela priča o adaptaciji i proširenju, prvi korisnici Gradske knjižnice Požega u ponedjeljak će ući u prostor od kojeg ljubitelju čitanja, učenja i druženja zastaje dah. Knjižnica za 21. stoljeće doista osvaja svojom impozantnošću, mogućnostima koje nudi prostor i ugodi koju pruža. Uz staru obnovljenu i adaptiranu zgradu Prve požeške štedionice izgrađene 1907. godine u duhu secesije, koju su projektirali poznati zagrebački arhitekti Leo Hönigsberg i Julio Deutsch, sagrađeni je novi dio. Tako se sada knjižnica prostire na blizu dvije tisuće kvadrata, s funkcionalno osmišljenim prostorima za čitanje, učenje i druženje.

Nakon ulaza u stari dio zgrade, posjetitelja očekuje suvremeni, daleko veći dograđeni prostrani dio za javne događaje, “Trg spoznaje”, središnje mjesto komunikacije i distribucije informacija, s posudbenim Info pultom i samoposlužnim uređajem. Tu je i dvorana “Dvorana mudrosti” koja ima 50 sjedećih mjesta te opremu za projekcije i različite događaje.
Na katu je središnji dio „Galerija svjetlosti“ s prostorom za druženje i „Galerija Tunel“ te znanstveni i studijski odjel. Posebni sadržaji bit će ponuđeni u  potkrovlju gdje je Odjel za mlade i multimediju, dnevni boravak za mlade, soba za sastanke i tihi rad i dvorana znanja za radionice, predavanja i posebne programe. Gotovo da nema interesa ili uzrasta za koji nema pripremljen prostor i program, od doslovno najmlađih do najstarijih.

„Ovom reorganizacijom, opremanjem i pripremanjem građe dobili smo nove odjele koji imaju nova imena i potpuno višu kvalitetu usluge. Više niti jedna knjiga nije u nekom spremištu ili se ne može pronaći isti tren. Sada raspolažemo dvjema dvorana za događaje i galerijama i trgom što daje ne samo nama već i zajednici jedno proširenje po pitanju organizacije zbivanja“, ističe Aleksandra Štalo, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice.

Nakon upoznavanja s ovim izuzetnim prostorom, postajemo svjesni riječi iz najave da Knjižnica svojoj zajednici pruža raznolike i kvalitetne programe koji je čine kulturnim centrom grada. Budući da svojim programima i opremljenim prostorima odgovara za širok raspon interesa korisnika koji žele i traže susret, uloga Knjižnice dobiva novu dimenziju i postaje mjesto za drukčiji, organizirani susret, mjesto dinamičnog okupljanja zajednice koja svakodnevno raste, uči, uživa i okuplja se na svim vrstama događanja. „Dobili smo novu knjižnicu koja će idućih godina biti kulturna zvijezda ne samo u našem kraju, već i u Hrvatskoj. Mi smo, Grad Požega, odradili hardware za ovaj velebni projekt, a Knjižnica je osmislila software. Vjerujem da će ovaj objekt vratiti mlade knjizi, ali i znatno podići razinu kulturne scene u Požegi“, rekao je gradonačelnik Darko Puljašić. Nakon dvije godine dogradnje Knjižnice i neprekinutog opsluživanja u privremenom posve neuvjetnom prostoru, sada iz temelja reorganizirana u skladu sa suvremenom informatičkom tehnologijom, svoju kulturnu ulogu počinje već ponedjeljak. Prve korisnike očekuju ugodna iznenađenja na samom ulazu. Poslijepodne se otvaraju dvije izložbe: fotografska izložba „Lice knjige“ koja je postavljena u „Galeriji svjetlosti“ i likovna izložba Snježane Mekić Delić „Trag dodira“ koja se postavlja u „Galeriji Tunel“. Do kraja mjeseca Knjižnica će ugostiti književnicu Julijanu Matanović, a najavljeni su susreti s još nekoliko popularnih hrvatskih književnika. Gradska knjižnica i čitaonica ima potencijal za ostvarenje „Trećeg života“: mjesto za učenje, čitanje i mjesto susreta, kulturni i informacijski centar.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88