MJEŠTANI LUKAČA NAJAVILI POČETAK RADOVA U VINOGRADU: S gostima podijelili radost Vincelova [FOTOGALERIJA]

Autor: D.M.

Mještani Lukača blagdan Vincelova slave okupljanjem u središtu sela, ispred Vatrogasnog doma. Pozovu rodbinu, prijatelje i sve koji su im pomagali u vinogradu i podrumu, da ih ugoste te tako najve novu vinogradarsku godinu i početak radova u vinogradu.
Ovogdišnje slavlje je započelo u vinogradu Ivana Strapača na Jelkovcu iznad naselja gdje je vetovački župnik Želimir Žuljević blagoslovio čokote i vinogradare. Molila se zaštita Nebeskog zaštitnika svetog Vinka. Potom su se svi pustili u središte sela na zajedničko druženje. Unatoč snježnoj mećavi satima se slavilo tako da su svi pokisli izvana a većina i iznutra.
Vincelovo je prava prigoda za slavlje, najavljuje početak radova i novu vinogradarsku godinu. Mlada vina pokazuju svoje osobine i kvalitetu. Razuzdana su i pitka. Treba uživati u njima. Lukačani su velikog srca pa svoje uspijehe a tako i užitke žele podjeliti s drugima. Na stolove se iznosi obilje hrane i pića. Na vatrama se peku vinogradarski ražnjevi od kobasice i slanine. Piju se mlada vina. Uživa se u kolačima koje su domaćice ispekle za ovu proslavu.

Inače, naselje Lukač u kutjevačkom kraju okruženo je vinogradima. Južne pozicije Krndije idealne su za uzgoj vinove loze. To su Lukačani odavno prepoznali pa većina obitelji obrađuje vinograde i podrumari. Najviše je graševine, a u manoj mjeri zastupljene su i druge sorte. U Lukaču od pamtivjeka obilježavaju datumi i običaji vezani za lozu i vinograd. Uz Martinje, Vincelovo je najznačajnije.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek