Mjesec borbe protiv raka: “Moramo znati da rak danas više nije osuda na smrt”

Autor: DK

POŽEGA – Organizirana je još jedan javnozdravstvena akcija u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Županijske podružnice Lige protiv raka i Udruge Ilco – Kluba žena liječenih od raka dojke koja ima za cilj promicanje rano otkrivanje raka dojke i debelog crijeva. Akcija se provodi više od deset godina pod nazivom Dan ružičaste i plave vrpce provodi se u mjesecu borbe protiv raka dojke i debelog crijeva.

-Naše sugrađane želimo ovom akcijom podsjetiti na važnost redovitih kontrola i odaziva na Nacionalne programe ranog otkrivanja raka. Prema statističkim pokazateljima Požeško-slavonska županija u prosjeku smo Republike Hrvatske. Od raka kod nas umire svaka četvrta osoba, a nitko ne voli čuti zloslutnu dijagnozu. Ovaj dan je posvećen svima koji se nalaze među nama i koji se lijeće od raka, jer im želimo biti potpora kako bi u tu situaciju unijeli i malo optimizma. Moramo znati da rak danas više nije osuda na smrt. U najvećem je broju slučajeva, posebno ako je rano otkriven, izlječiva bolest koja se potom kronično kontrolira. Dijagnoze se ne treba plašiti kao ranijih godina i vjerujem da ćemo i mi doživjeti stvarno otkriće lijeka protiv raka. Danas se moramo osloniti na rano otkrivanje karcinoma i držati se preporuka da pazimo na prehranu i umjereno konzumiranje alkohola, dovoljno se krećemo i prekinemo s pušenjem – rekla je dr. Jasmina Kovačević, voditeljica Javnog zdravstva.

Akciji je podržao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.
-Naši sugrađani prvenstveno moraju sami misliti na svoje zdravlje, a ovo je jedna od niza akcija koje potiču i pomažu da shvatimo kako smo samo mi odgovorni za onaj prvi,najvažniji korak u toj brizi za zdravlje. Pozivam sve sugrađane javite se na besplatne preglede, javite se na preventivne programe jer preventiva glavu čuva. Svako ulaganje u prevenciju vraća se kroz zdrave sugrađane, kroz manji broj posjeta liječniku te kroz kvalitetniji život u sretnijoj zajednici. I mi roditelji trebamo svoju djecu od najmlađih dana učiti zdravim navikama i prevenciji jer opasne bolesti, čuli smo, ako se na vrijeme otkriju imaju visok postotak izlječenja – naglasio je gradonačelnik Puljašić.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: