MIOLJE POD PAPUKOM: Jagečići ugostili rodbinu i prijatelje sa jelima od juhe pa do pečenke, janjetine i kolača /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

STRAŽEMAN / BIŠKUPCI – Među rijetkim selima u Požeškoj kotlini koja župne svetkovine i kirvaje slave po starim običajima kao što su Biškupci, ali i okolna sela stražemanske župe Sv. Mihaela koji su taj blagdan proslavili u svojim kućanstvima sa brojnom rodbinom i gostima.

Nakon svete mise u stražemanskoj crkvi u domu biškupačke obitelji Jagečić goste je dočekao domaćin Vinko, a njegova majka  Marija(79) za ovu je prigodu pripremila kruh po starinskom receptu ispekavši ga u krušnoj peći.

Na jelovniku su bila tradicionalna slavonska jela za kirvaj počevši od domaće kokošje juhe i kuhanog mesa sa sosom od paradajza ili hrenom, zatim sarma i pečenka, a za ovu prigodu još su ispekli janje! Uz rodbinu i prijatelje iz ovog kraja bilo ih je još iz Zagreba, Novske itd.

Bilo je tu kao i uvijek desetak vrsta domaćih kolača od kojih je domaćica Marija, jedna od najstarijih folklorašica biškupačkog KUD „Šijaci“, neke pripremila kako su je učile njena majka i kasnije svekrva. Kaže nam da su je one podučile i pripremati domaći kruh u kvas koji se malo gdje peče u našim selima. Vinko posjeduje vinograd pa se kušalo i domaće vino,kako to svake godine biva za njihovo blagdan popularno nazvane Miolje.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: