Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala radni sastanak u Požeško-slavonskoj županiji sa županicom, gradonačelnicima i načelnicima općina te poljoprivrednicima: “Želimo što brže i efikasnije djelovati u ublažavanju posljedica prirodne nepogode”

Autor: Požeško-slavonska županija

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa svojim suradnicama, županicom Antonijom Jozić, zamjenikom županice Ferdinandom Trohom, gradonačelnicima i načelnicima te poljoprivrednicima sa područja pogođenih prirodnom nepogodom, održala je radni sastanak u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije.

Županica Jozić zahvalila je ministrici Vučković na dolasku u našu županiju i održanom sastanku te je naglasila kako je Ministarstvo poljoprivrede odlukom Vlade RH odobrilo Požeško-slavonskoj županiji 20 milijuna kuna koji će se kroz Program potpora male vrijednosti isplatiti poljoprivrednicima kao pomoć za sanaciju šteta.

“U ovom trenutku gradska i općinska povjerenstva izrađuju procijene šteta. Kada budemo imali unesene štete u Registar, tada će Požeško-slavonska županija raspisati javni natječaj na koji će se poljoprivrednici prijaviti te ćemo obraditi njihove zahtjeve i ići s isplatom. Vjerujem i nadam se da ćemo putem mjere 5, odnosno mjere za obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala vezane uz fondove EU, naći rješenje za Požeško-slavonsku županiju jer su u ovom trenutku velike štete i na trajnim nasadima od kojih su neki u toliko lošem stanju da trebaju temeljitu obnovu.” – rekla je županica Jozić te je dodala kako prve procjene govore da su štete na razini 78 milijuna kuna.

Ministrica Vučković istaknula je da je radni sastanak s poljoprivrednicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave organiziran upravo iz razloga kako bi dobili dodatne prijedloge koji mogu pomoći Ministarstvu da brže i efikasnije djeluje u ublažavanju posljedica prirodne nepogode.

„Poljoprivreda je ovdje važna djelatnost, a za cijelu Hrvatsku ona je strateška djelatnost i to potvrđujemo nizom odluka, programa i strukturnih promjena koje činimo kako bismo održali hrvatsku poljoprivredu, povećali proizvodnju hrane, osnažili konkurentnost i otpornost naših poljoprivrednika na klimatske nepogode te kako bismo održali vitalnost ruralnih zajednica.” – rekla je ministrica Vučković.

Mario Glavaš, poljoprivrednik iz Rajsavca, istaknuo je kako su veći proizvođači uglavnom osigurani, no budući da su bili pred rekordnom žetvom po prinosima i cijenama kakve nisu bile u zadnjih nekoliko godina, osiguranje im nije donijelo ni blizu onaj dohodak koji bi imali da je žetva održana.

„Od mojih otprilike 100 hektara zemlje pod raznim kulturama čak je 90 hektara potpuno zahvaćeno štetom. Očekujemo tek nešto soje i kukuruza, ali radi se o vrlo malim prinosima.“ – rekao je Glavaš.

Krunoslav Sontaki, predsjednik Udruge Kutjevački vinari čiji članovi obrađuju 1300 hektara vinograda rekao je kako su i oni također pretrpjeli velike štete.

“Štete su stopostotne na lokacijama u Vetovu, Hrnjevcu i Venju. Svakako ćemo koristiti sve mjere koje će nam biti ponuđene. Vinari su i prije ove nepogode bili u lošem položaju zbog pandemije tako da vezano uz sam opravak moramo promatrati i širu sliku budućnosti.” – rekao je Sontaki.

Ministrica Vučković potvrdila je da će za Požeško-slavonsku županiju putem mjere 5.2.1. biti osigurana brza, efikasna i učinkovita pomoć.

„Ta mjera namijenjena je upravo onima čije su štete toliko velike da njihovi nasadi ili druge vrste poljoprivredne proizvodnje neće moći davati prihode ni u idućim godinama. Napravili smo niz olakšica prilikom promjena ovog tipa operacije nakon potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku i druge županije pa ćemo takve olakšice nastojati primijeniti i na području ove županije.” – istaknula je ministrica.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek