Ministarstvo kulture sve više prepoznaje rad Umjetničke organizacije Ilijane Lončar i požeškog Gradskog kazališta

Autor: Jelenko Topić

Kroz javne pozive Ministarstva kulture i medija značajne potpore u 2023. godini dobit će Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege i Gradsko kazalište Požega. Očigledno je da struka sve više prepoznaje njihov rad što je vidljivo jer se kroz godine njima povećavaju odobreni iznosi sredstava.

Na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu u kazališnom i plesnom amaterizmu od ukupno prijavljenih 148 programa odobreno ih je 117 u ukupnom iznosu od 179,3 tisuća eura.

Kulturno vijeće za dramske i plesne te izvedbene umjetnosti i Stručno povjerenstvo za suvremeni ples i pokret te suvremeni cirkus kao temeljne kriterije pri vrednovanju prijavljenih programa istaknuli su kvalitetu i kontinuitet predloženog sadržaja te važnost programa na lokalnoj razini, uz naglasak na nužnosti potpore jedinica lokalne samouprave. Sufinancirani su programi koji pridonose raznovrsnosti, međusobnom umrežavanju, edukativnom doprinosu te razvoju amaterskog stvaralaštva.
Nadalje na  Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu u području suvremenog plesa i pokreta te suvremenog cirkusa prijavljen je 241 program, a odobreno ih je 180 u ukupnom iznosu od 534,7 tisuća eura. Jedan od dugoročnih ciljeva jest i decentralizacija plesne scene, što se kontinuirano i sustavno razvija i podržava. Stručno povjerenstvo naglasilo je potrebu većeg uključivanja jedinica lokalne samouprave u financiranje gostujućih plesnih programa, primjerice u osiguravanju prostora za izvedbe.
U kategoriji Suvremeni ples –gostovanja Umjetnička organizacija Plesna radionica
Ilijane Lončar za program “Svi na plesnu predstavu”-organizacija gostovanja profesionalnih plesnih predstava u Požegi dobit će 9.290 eura, zatim u kategoriji Dramske i plesne, te izvedbene umjetnosti-plesni amaterizam, festivali i manifestacije za 22. Požeški plesokaz- međunarodni festival plesa 5.308 eura, te za redovni program tj. Požeški plesni kreatorij- edukativni program s gostujućim plesnim  pedagozima i umjetnicima 1.990  eura.

Kod profesionalnih kazališnih djelatnosti te gostovanja Gradsko kazalište Požega za Kazališne ljetne večeri u Požegi primit će 2.654 eura, za gostovanja u zemlji s repertoarnim
predstavama daljnjih 2.654 eura, zatim za premijere i reprizne izvedbe tj. predstave za odrasle “Sanjarova priča”, B. Senkera i  “Krčmarica Mirandolina”, C. Goldonija 13.272 eura i za predstave za djecu “Mačka u čizmama” i  “Zajedno smo jači”  2.654 eura.

Među lokalnim gostovanjima Javna ustanova Pleternica za organizacija kazališnih gostovanja pod nazivom “Oživimo kazališnu kulturu u Pleternici”  dobit će sredstva od  2.654 eura.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek