Ministarstvo kulture odobrilo požeškom Gradskom muzeju sredstva za projekt Blago Požege

Autor: Jelenko Topić

Na Javni poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu stiglo je 555 prijava od kojih će 92 programa biti sufinancirano ukupnim iznosom od 2,15 milijuna kuna. Sufinancirat će se 15 programa kazališne djelatnosti, 13 filmske, 10 plesne, 12 knjižne, 13 glazbene, 9 vizualnih umjetnosti te 8 programa muzejske i kulturne baštine, kao i 12 programa interdisciplinarnih djelatnosti.
Pri ocjenjivanju programa vodilo se računa o kvaliteti, izvornosti i inovativnost  predloženog programa, promicanju interkulturnog dijaloga, stručnoj utemeljenosti i ekonomičnosti, a uz navedene kriterije pazilo se i na regionalnu rasprostranjenost. Podržali su se programi kojima je cilj razvoj publike u kulturi, a sadrže neke od sljedećih programskih aktivnosti: stvaranje angažirane publike koja će sudjelovati u umjetničkim i kulturnim događanjima u formalnom i neformalnom okruženju, omogućavanje pristupa kulturnim i umjetničkim programima u prometno slabije povezanim područjima, povećanje sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina, povećanje vidljivosti kulture u tehnološko-medijskom prostoru na inovativan i kreativan način te razvoj modela za interaktivnu komunikaciju s publikom putem digitalnih sadržaja, istraživanja, razmjena znanja i stvaranje potencijalnih partnerstva u području razvoja publike, aktivnosti vezane za edukaciju, osmišljavanje i provedba suradničkih praksi s ciljem uključivanja šire zajednice u razvoj kulturnih sadržaja, osmišljavanje inovativnih pristupa u uspostavljanju komunikacije s umjetničkim djelima, kao i poticanje umjetnika i organizacija u kulturi i umjetnosti na razvoj postojeće te stvaranje nove publike.

 Sve prijavljene programe vrednovalo je Stručno povjerenstvo za odabir programa koji potiču razvoj publike u kulturi u našoj zemlji tijekom ove godine. Sredstva kroz taj javni poziv dobio je Gradski muzej Požega za svoj projekt Blago Požege, a iznose 28 tisuća kuna.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88