Ministar rada u Požegi: “Moramo napraviti ravnotežu između ponude i potražnje na tržištu rada”

Autor: D.K.

POŽEGA – Ministar rada i mirovinskog sustava dr. sc. Tomislav Ćorić posjetio je danas Požeško-slavonsku županiju gdje se sastao sa županom Alojzom Tomaševićem, njegovim suradnicima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave, gradonačelnicima, načelnicima općina te predstavnicima razvojnih agencija. Razgovaralo se o problemu visoke nezaposlenosti u Požeško-slavonskoj županiji.

– Sve slavonske županije nažalost imaju ovaj problem, posebice kada su u pitanju mladi i dugotrajno nezaposleni. Predstavili smo ovdje naše mjere politike aktivnog zapošljavanja za 2017. godinu koje će biti predstavljene početkom ožujka. Upoznali smo župana i njegove suradnike te predstavnike lokalne samouprave s našim namjerama u kandidiranju prema natječajima EU Socijalnog fonda za ovu godinu. Planiramo iskoristiti više od milijardu i pol kuna i jako nam je stalo da ta sredstva budu iskorištena na najbolji mogući način. Želja nam je da te mjere budu što jednostavnije i obuhvate što veći broj nezaposlenih te da konačno napravimo ono što u Hrvatskoj već godinama nije, a to je ravnoteža između ponude i potražnje na tržištu rada. Trenutačno imamo 243 tisuće nezaposlenih u Hrvatskoj te istovremeno oko 20 tisuća radnih mjesta koja se nalaze u ponudi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Međutim, poslodavci upozoravaju da u pojedinim sektorima nemaju dovoljan broj radnika zbog čega će se poticati prekvalifikacije kako bi se zadovoljile potrebe poslodavaca – istaknuo je ministar.

Župan Alojz Tomašević još je jednom ustvrdio da je za rješavanje problema nezaposlenih nužno napraviti pomake u sustavu obrazovanja.

– Moramo povezati školstvo i gospodarstvo. Srednjoškolsko obrazovanje je ključ razvoja, od poljoprivrednih i obrtničkih do tehničkih zanimanja. Školstvo se treba okrenuti prema privredi. Poljoprivredna smo županija i upisivanje srednje škole ne smije ići po modelu “ne mogu ništa upisati pa ću upisati poljoprivrednu školu”, već roditelji trebaju biti sretni što im se djeca žele baviti poljoprivredom i vratiti na gospodarstvo.

Deficitarna zanimanja u Požeško-slavonskoj županiji su građevinski radnici, ugostitelji, vozači. Rješenje je, smatra Tomašević, obrazovati takve kadrove i prekvalificirati postojeće u one koji nedostaju.

– Zašto i dalje upisujemo zanimanja koja nemamo gdje zaposliti? Znanost mora biti potpora gospodarstvu – zaključio je župan.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: