Ministar Jakovina sistematično ubija hrvatsko selo

Autor: D.K.

HSS_logoPOŽEGA – Županijski odbor Hrvatske seljačke stranke za Požeško-slavonski županiju obratio se javnosti priopćenjem kojeg potpisuje predsjednik Željko Jakopović osvrnuo se na Program reforme Zajedničke poljoprivredne politike koji se donosi za razdoblje 2014.-2020. koji je financijski vrijedan 703 milijuna eura.

-Radi se o poglavlju za koje je ispregovaran najveći iznos sredstava što je u protuvrijednosti godišnje u većem iznosu od potrebne hrvatske uplate u Europsku uniju u proračun. Program će dugoročno odrediti sudbinu hrvatskog sela, a donosi se bez jasnih ciljeva, bez strategije o budućnosti hrvatskog sela. “Kukuriku koalicija” ovaj važan program dala je u ruke ministru Jakovini, koji već dvije i pol godine sistematično ubija hrvatsko selo – stoji u priopćenju kojeg potpisuje Jakopović.

I Hrvatska seljačka stranka koja djeluje u Požeško-slavonskoj županiji smatra da ministar svojim prijedlogom Zajedničke poljoprivredne politike očito namjerava zadati završni udarac Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i to pod izlikom očuvanja radnih mjesta u velikim sustavima.

Ministarstvo spominje tridesetak tisuća zaposlenih u trgovačkim društvima, a ne pita se što je sa sedamsto tisuća onih koji žive na i od Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

-Prije konačnog utvrđivanja Zajedničke poljoprivredne politike nužno je odrediti što u stvari hoćemo,  koja je strategija, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili veliki proizvođači? Treba li možda pronaći ravnotežu i omogućiti razvoj jednih i drugih, bez da se bilo koja strana osjeća prevarenom. Hrvatska ima veliki broj malih ali i mali broj velikih proizvođača. Zajednička poljoprivredna politika mora pomoći razvoju Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i omogućiti stabilan razvoj velikima – naglašava Željko Jakopović.

Ministarstvo za srednja Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja ima do 30 hektara kroz 5 godina predlaže 215 milijuna eura, a Hrvatska seljačka stranka predlaže oko 534 milijuna eura. Za male OPG-ove Ministarstvo predlaže 42,3 milijuna a HSS preko 105 milijuna kuna. HSS daje i zamjerku što se aktualna Vlada donosi reformu Zajedničke poljoprivredne proizvodnje bez rasprave u Hrvatskom saboru.

Ostaje za vidjeti u kojem će se pravcu razvijati daljnja situacija oko Zajedničke poljoprivredne politike i koji će prijedlog u konačnici biti usvojen a da bude prihvatljiv i na dobrobit seljaka i hrvatskog sela.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot