Ministar Jakovina sistematično ubija hrvatsko selo

Autor: D.K.

HSS_logoPOŽEGA – Županijski odbor Hrvatske seljačke stranke za Požeško-slavonski županiju obratio se javnosti priopćenjem kojeg potpisuje predsjednik Željko Jakopović osvrnuo se na Program reforme Zajedničke poljoprivredne politike koji se donosi za razdoblje 2014.-2020. koji je financijski vrijedan 703 milijuna eura.

-Radi se o poglavlju za koje je ispregovaran najveći iznos sredstava što je u protuvrijednosti godišnje u većem iznosu od potrebne hrvatske uplate u Europsku uniju u proračun. Program će dugoročno odrediti sudbinu hrvatskog sela, a donosi se bez jasnih ciljeva, bez strategije o budućnosti hrvatskog sela. “Kukuriku koalicija” ovaj važan program dala je u ruke ministru Jakovini, koji već dvije i pol godine sistematično ubija hrvatsko selo – stoji u priopćenju kojeg potpisuje Jakopović.

I Hrvatska seljačka stranka koja djeluje u Požeško-slavonskoj županiji smatra da ministar svojim prijedlogom Zajedničke poljoprivredne politike očito namjerava zadati završni udarac Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i to pod izlikom očuvanja radnih mjesta u velikim sustavima.

Ministarstvo spominje tridesetak tisuća zaposlenih u trgovačkim društvima, a ne pita se što je sa sedamsto tisuća onih koji žive na i od Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

-Prije konačnog utvrđivanja Zajedničke poljoprivredne politike nužno je odrediti što u stvari hoćemo,  koja je strategija, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili veliki proizvođači? Treba li možda pronaći ravnotežu i omogućiti razvoj jednih i drugih, bez da se bilo koja strana osjeća prevarenom. Hrvatska ima veliki broj malih ali i mali broj velikih proizvođača. Zajednička poljoprivredna politika mora pomoći razvoju Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i omogućiti stabilan razvoj velikima – naglašava Željko Jakopović.

Ministarstvo za srednja Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja ima do 30 hektara kroz 5 godina predlaže 215 milijuna eura, a Hrvatska seljačka stranka predlaže oko 534 milijuna eura. Za male OPG-ove Ministarstvo predlaže 42,3 milijuna a HSS preko 105 milijuna kuna. HSS daje i zamjerku što se aktualna Vlada donosi reformu Zajedničke poljoprivredne proizvodnje bez rasprave u Hrvatskom saboru.

Ostaje za vidjeti u kojem će se pravcu razvijati daljnja situacija oko Zajedničke poljoprivredne politike i koji će prijedlog u konačnici biti usvojen a da bude prihvatljiv i na dobrobit seljaka i hrvatskog sela.

Više iz kategorije