Ministar Aladrović otvorio Interpretacijski centar Terra Panonica u Pleternici – projekt vrijedan gotovo 25 milijuna kuna: „Ovo je samo jedan niz dobrih projekata koji čine Pleternicu, Požegu i Požeško-slavonsku boljim mjestom za život“

Autor: PROMO

Grad Pleternica nositelj je projekta Interpretacijskog centra Terra Panonica. Projekt  sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 24.718.714,00 kuna, a dodijeljena su sredstva u iznosu od 19.617.772,61 kuna. Projekt se provodi 47 mjeseci. Partneri projekta su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske županije i Turistička zajednica Grada Pleternice.

Na svečanosti otvorenja uz gradonačelnicu Antoniju Jozić i njene zamjenike Domagoja Katića i Antu Barbarića su bili ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te dužnosnici u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, državni tajnik Dragan Jelić, pomoćnik ministra Dražen Opalić i savjetnik ministra Luka Ćirko, zatim ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednik Gradskog vijeća grada Požege prof.dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i dr.

-Danas vrata otvara naš Interpretacijski centar. Mi smo prošle godine 1.prosinca otvorili ovu multimedijalnu dvoranu i dali je na korištenje našim sugrađanima. Time naš projekt nije bio završen. Naš projekt je još uvijek u tijeku. Ova interpretacija prirodne baštine koju danas otvaramo poziva prvenstveno djecu i mlade u obilazak i istraživanje prirodnih ljepota zaštićenih životinjskih vrsta Požeško-slavonske županije. Želim svima koji posjećuju Pleternicu i Požeško-slavonsku županiju da od danas na području naše županije postoji još jedna točka koju vrijedi obići. Izložba je možda fizički mala. Kroz nju se mogu doživjeti zapravo zaštićene biljne i životinjske vrte i zapravo zaroniti u Panonsko more – rekla je u pozdravnom govoru Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Projektom Terra Panonica revitalizirala se infrastruktura za stavljanje prirodne baštine u svrhu gospodarskog razvoja. U sklopu projekta je izgrađen Interpretacijski centar s multimedijalnom izložbom, multimedijalna dvorana, te će do kraja godine biti održane edukacije ciljnih skupina, stručne konferencije i kampovi u prirodi za djecu te ostale aktivnosti koje ovaj projekt čine održivim u budućnosti.

-Čast mi je što mogu biti danas ovdje s vama i da mogu prisustvovati ovom otvorenju Interpretacijskog centra Terra Panonica. Prije otprilike nekoliko mjeseci, krajem prošle godine bili smo na jednoj konferenciji kao članovi Vlade RH i nekolicina vas koje mogu vidjeti „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“. Mi ovdje u Požeško-slavonskoj županiji, gradu Požegi i Pleternici možemo na djelu vidjeti kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku. Preko 400 milijuna kuna projekata u Pleternici, preko 300 milijuna kuna u Požegi. To je jedan cijeli niz dobrih projekata koji čine Pleternicu, Požegu i Požeško-slavonsku boljim mjestom za život. Ono što danas možemo ovdje vidjeti ne sastoji se samo što smo u početnim fazama projekta viđali da se radi samo komunalna infrastruktura i projekti koji imaju sa fundamentalnim nedostacima koje smo do sada imali. Ovdje imamo projekt koji podiže turističku svijest i kulturne sadržaje. Ovdje su sadržaji zbog čega će se netko odlučiti doći u Pleternicu. To je zaista nešto na što možete svi biti ponosni. Koristim prigodu da čestitam gradonačelnici i svima koji su sudjelovali u izvedbi projekta jer zaista nešto ovakvo vidjeti je hvalevrijedno – naglasio je Josip Aladrović.

Prirodna baština Grada Pleternice i Požeško – slavonske županije je temelj za razvijanje društvenog života koji se temeljiti na edukacijama, terenskim posjetima, otvorenim danima, uspostavljanju volonterskih akcija u prirodi i slično. Sve navedene aktivnosti direktno i indirektno će poboljšati turističku ponudu Grada Pleternice i Požeško – slavonske županije što će rezultirati većim brojem dolazaka u Pleternicu.

-Projekt Terra Panonica nije gotov. On taje do kraja ove godine. Uspostavljaju se još dvije poučne staze, nabavljamo još i turistički vlakić tako da cijela ta priča bude zaokružena – dodala je gradonačelnica Jozić.

Foto: D. Krstanović [FAG id=276692]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88